Cât vom scoate din buzunare pentru încălzire, în sezonul rece? Estimările specialiștilor sunt sumbre

Românii care locuiesc la bloc şi care depind de sistemul de termoficare trebuie să se pregătească financiar şi psihic pentru luna februarie a anului 2023. Specialiştii spun că facturile vor fi echivalente cu salariul minim net pe un an întreg. Simulările arată acest lucru după ce s-au luat în calcul consumul, preţul pe Kw/h şi regularizarea.

image

Anul trecut, sute de mii de români s-au plâns de facturile uriaşe la energie. Anul viitor se pare că situaţia va fi cu mult mai dramatică. Asta spun specialiştii care argumentează cu simulări realizate după analize aprofundate. Se pare că românii vor scoare din buzunare bani frumoși pentru încălzire.

Citește și: Cum să beneficiezi de ajutoarele la încălzire și energie 

Practic, s-a luat în calcul că în multe oraşe din ţară sistemele de termoficare sunt la pământ şi este foate posibil ca acestea să nu funcţioneze deloc. Drept urmare, oamenii vor apela la încălzirea cu energie electrică.

image

„Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situaţia în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligaţi să apeleze la radiatoare şi boilere electrice pentru a se încălzi sau a-şi prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală”, a spus Dumitru Chisăliţă, , preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). Vom avea astfel costuri uriaşe care vor fi greu de suportat de cea mai mare parte a consumatorilor de electricitate.

Factura calculată pentru 12 luni arată astfel:

- Apartament cu 2 camere – 13.566 lei

- Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

- Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

Colapsul ar putea apărea în luna februarie, atunci când vor apărea regularizările pentru încălzire, spune specialistul.

„Locatarii blocurilor, care nu au sau vor rămâne fără energie termică, sunt puşi în situaţia de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge şi la o regularizare în luna februarie 2023 care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuieşte într-un apartament de 4 camere ar trebui să-şi dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, transmite Dumitru Chisăliţă.

Calculele făcute pentru o lună de iarnă

Sursa: Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI
Sursa: Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net