Factura la căldură în Bucureşti ar putea creşte. Nicuşor Dan vrea să majoreze preţului gigacaloriei

26 noiembrie 2021
article img
Nicușor Dan, primarul Capitaleifoto: Sever Gheorghe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat vineri că a propus creşterea la 280 de lei, de la 164 de lei, a preţului gigacaloriei suportat de bucureşteni. Varianta respectivă, care înseamnă 116 lei în plus, nu este agreată însă de către USR şi PSD.

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a spus primarul general, potrivit Digi24, care citează Agerpres. 

Nicușor Dan spune că tariful gigacaloriei nu s-a mai mărit din 2011

Varianta propusă, la 280 de lei, de la 164 de lei, reprezintă o creștere cu 116 lei în plus. Nicuşor Dan a explicat că propunerea de 280 de lei pe gigacalorie se bazează pe trei aspecte, notează Agrepres.

Cinci sfaturi ca să ai un consum mic la bloc

  • Nu acoperi repartitorul cu prosoape sau cu rufe, căci aparatul va înregistra căldura concentrată în acel loc.
  • Perdelele de la geamuri, care stau în faţa repartitorului, sporesc consumul findcă nu permit căldurii emise de calorifer să se împrăştie în cameră.
  • Când aeriseşti camera, roteşte robinetul termostat pe zero, altfel acesta va sesiza scăderea de temperatură şi va permite repartitorului să înregistreze.
  • Când pleci de acasă, setează robineţii pe temperaturi mai mici (poziţiile 1 sau 2).
  • Pentru facturi mici la încălzire, este bine să locuieşti într-un oraş unde costul Gigacaloriei nu depăşeşte 200 de lei (Beiuş, Cluj, Bucureşti). Apartamentul trebuie să fie racordat la sistemul centralizat, reabilitat termic şi dotat cu repartitoare. 

Citește și:

Atenție, români! Caloriferele trebuie să aibă montate repartitoare de căldură cel târziu la 31 decembrie 2021

Nicușor Dan, primarul Capitalei nu știe încă ce facturi la încălzire vor plăti bucureștenii în această iarnă