Cine va primi pensii mai mari cu 90%, de anul acesta. Anunțul Casei de Pensii

Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore pentru anumite categorii de pensionari. Mai exact, unele pensii vor crește cu până la 90%. Anunțul a fost făcut de președintele Casei de Pensii Daniel Baciu. 

Creșteri de 90% la unele pensii Foto: Pixabay.com
Creșteri de 90% la unele pensii Foto: Pixabay.com

O veste bună constă în faptul că aproximativ 95% din dosare au for reevaluate. Potrivit parcursului legislativ, odată publicate normele de metodologice în Monitorul Oficial, Casa de Pensii va semna contractul cu firma care va realiza softul în conformitate cu noua formulă de calcul, prevăzută în noua lege a pensiilor, conform Realitatea TV.

Ce a declarat președintele Casei de Pensii

„Colegii sunt spre final, au un procent destul de mare de dosare deja finalizate şi sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să finalizăm acest proces de evaluare pentru a merge mai departe. Aici vorbim despre normele metodologice de aplicare a Legii 360/2023. În momentul când avem deja normele publicate în Monitorul Oficial suntem în măsura să semnam contractul subsecvent cu firma care realizează softul privind calculul pensiilor pe noua formula de calcul prevazuta în noua lege a pensiilor. 

În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevazuta în legea 360/2023″, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu. 

Creșteri mari pentru unii pensionari

Cât despre majorarea netă a pensiilor, președintele Casei de Pensii a precizat că se vor aplica creșteri spectaculoase pentru anumite categorii de pensionari. Vorbim aici de persoanele care au cotizat cel puțin 25 de ani și care obțin pensii în zona indemnizației sociale minime. Astfel, persoanele care au lucrat pe salariul minim pe economie și care au contribuit la CASS minim 25 de ani vor beneficia de majorări între 20 și 90%.

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor. Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a mai spus preşedintele Casei de Pensii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net