Ciolacu, doctorand în «alba-neagra». În timp ce vinde povești despre cheltuielile bugetare, el bagă mâna adânc în buzunarele românilor
Atenţie, ne pregătim pentru un an electoral! Promisiunile au început de pe acum. PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, promite că face curăţenie în sectorul bugetar. Dă de pământ cu cei care joacă Solitaire în timpul programului şi ţipă că taie sporurile. Nimic concret şi nimic cu adevărat important însă pentru economia noastră în derivă. HotNews a pus mâna însă pe documentul cu adevărata reformă. Iată ce vor să facă, de fapt, guvernanţii!
Un Marcel Ciolacu nervos şi grăbit a venit ieri la Ministerul Finanţelor pentru a detalia împreună cu ministrul de resort reducerile bugetare care se discută de o lună. Premierul a făcut declaraţii pompoase, a spus că ceea ce pregăteşte guvernul PSD-PNL „este prima reformă reală” pentru a face economii la buget şi a plecat. Politician de zeci de ani şi preşedintele celui mai mare partid din România, Ciolacu a descoperit de abia acum ce ştiu şi copiii de la grădiniţă şi ce atacă presa mereu. Bugetari cu salarii mari care nu muncesc, „joacă Solitaire (nr - joc pe calculator) în timpul programului” şi sporuri multe şi nemeritate „peste 50 de sporuri”. Într-o doară, Ciolacu a anunţat dezastrul economic pe care nimeni nu îl recunoaşte şi pune totul pe seama „moştenirii grele”. Pleacă intempestiv şi-l lasă pe ministrul Marcel Boloş să detalieze programul de reducere a cheltuielilor bugetare, din care amintim câteva:
* Reducerea numărului de secretari şi subsecretari de stat cu 20%. Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidenţă 204.000 funcţii vacante. Nu va putea funcţiona un serviciu dacă nu sunt minimum 10 persoane în subordine. Nu va funcţiona o direcţie generală dacă nu sunt minimum 40. Astfel funcţia de şef de birou se desfiinţează.
* Cumulul sporurilor nu mai poate depăşi salariul de bază. Era şi voucherul de vacanţă, era şi indemnizaţia de vacanţă. Rămâne doar voucherul pentru cei cu sub 10.000 de lei brut. Voucherul costă statul 1,8 miliarde de lei.
* În categoria beneficiilor: indemnizaţia de hrană, nu normative de hrană pentru apărare naţională, costă statul 3 miliarde de lei şi se acordă fără limită şi fără plafon. Nu e normal ca un funcţionar care câştigă 30.000 de lei să-i dai şi indemnizaţie de hrană.
* Plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei pentru telefon, 50 de lei abonament. Pentru depăşire plăteşte din buzunar.
* Companii de stat - 50% reducere număr de consilieri ai directorilor generali, directori.
* Numărul maxim de membri în CA, Consilii de supraveghere este de maximum 7 persoane. Remuneraţia - are o componentă fixă, se reduce la maximum 3 salarii, componenta variabilă - maximum 6 salarii, dar în anumite condiţii. Să nu fie pierderi contabile, datorii. Nu faci treabă, nu iei componenta variabilă.
* Achiziţii sub risc - Dacă ai făcut o achiziţie a unui autoturism de 100.000 de euro, iar media e de 30.000, intră sub risc şi se porneşte controlul.
* Conducătorii instituţiilor publice, autorităţilor şi agenţiilor autonome - salariul conducătorului nu mai poate depăşi de 6 ori indemnizaţia brută a unui ministru.
În schimb, guvernanţii au băgat sub preş adevăratul document cu privire la modificările fiscale ce vor avea loc, adică a creşterilor de taxe pentru acoperirea găurii bugetare. Ministrul Boloş neagă că ar fi un document real şi spune că „oameni răi” l-au făcut public. Conform draftului obţinut de HotNews.ro, este vorba, printre altele, de creşterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse şi servicii.
1. Impozitul pe dividende va creşte de la 8% la 10%.
2. Creşte TVA de la 5% la 9% pentru:
* manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;
* accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice;
* locuinţele sociale,
* livrarea către persoanele fizice de lemn de foc, cât şi pentru şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială
* livrarea de energie termică în sezonul rece.
* livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute,
* livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă
* livrarea de produse ortopedice.
3. Impozit pe tranzacţiile imobiliare de 5% din preţul de vânzare
4. Impozit pentru deţinerea mai multor proprietăţi imobiliare a căror valoare impozabilă calculată depăşeşte 2.500.000 lei.
5. Nouă taxare la microîntreprinderi
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi:
* 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 300.000 lei inclusiv
* 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei şi desfăşoară activităţi de editare a jocurilor de calculator, de editare a altor produse software, de realizare a soft-ului la comandă, servicii privind tehnologia informaţiei, restaurante, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, baruri, activităţi juridice, asistenţă medicală.
6. Scutirea de la IT-şti se limitează. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei inclusiv obţinute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.
Drulă: „Declarații ca la frizer”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, critică planul anunţat de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Marcel Boloş privind reducerile de cheltuieli în sistemul bugetar şi afirmă că „nu ajută în niciun fel la reducerea deficitului bugetar”.
„Marcel Ciolacu a jucat Solitaire la birou timp de doi ani şi acum trece de la fapte la vorbe. Premierul PSD al României a ieşit azi la declaraţii ca la frizer: ‚ia un pic din vârfuri, dar să rămână la fel’. Planul anunţat azi de la Ministerul Finanţelor nu schimbă nimic şi nu ajută în niciun fel la reducerea deficitului bugetar pe care tot Marcel Ciolacu l-a păstorit în ultimii ani. Este o ipocrizie fără margini, domnule Ciolacu, să staţi acum în fruntea Guvernului şi să afirmaţi despre sporuri că ‚e incredibil unde a ajuns acest fenomen’”, a afirmat Drulă.
Oamenii de afaceri critică măririle de taxe
Și oamenii de afaceri au reacționat la planurile ascunse al guvernanților. Dan Şucu, preşedintele Concordia, una dintre cele mai mari organizaţii patronale spune că este inacceptabil ca Guvernul să introducă noi taxe sau să elimine facilităţi fiscale cu aplicabilitate imediată, iar paşii anunţaţi de reducere a risipei bugetare trebuie să fie de substanţă, nu de formă.
„În discuţiile pe care le-am avut cu Guvernul şi coaliţia de guvernare ni s-a explicat de ce sunt necesare creşteri de taxe şi impozite şi răspunsul nostru este simplu: noi nu putem accepta ca Guvernul să introducă noi taxe cu aplicabilitate imediată. Nu avem puterea de a decide, dar opinia noastră este fermă. Codul Fiscal impune un minim de 6 luni de zile pentru orice modificare de substanţă. Măcar asta să respectăm. Înţelegem că datoria publică şi deficitul bugetului de stat sunt în creştere. Politicienii consideră întotdeauna că acest deficit trebuie corectat prin măriri de taxe. Noi, oamenii de afaceri însă, transmitem fără echivoc că statul trebuie în primul rând să-şi micşoreze propriile cheltuieli, să se comporte responsabil cu administrarea banului public”, declară Dan Șucu pentru Ziarul Financiar.