Click! te învaţă cum îţi iei înapoi taxa auto
Zeci de români care au dat statul în judecată, pentru a-şi recupera banii cheltuiţi pe taxa de poluare, s-au trezit că au pierdut procesele.
Însă, acum ar mai putea avea o şansă, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că taxa nu trebuia încasată.
„Românii care au primit deja o decizie negativă într-un proces intentat statului ar trebui să ceară revizuirea sentinţei", ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea.
În cazul acesta este şi tulceanul Marian Mihailov (41 de ani). În 2009, Marian şi-a adus în ţară maşina cumpărată în Spania. Autoturismul, un Ford Mondeo, avea patru ani vechime şi ca să o poată înmatricula a plătit aproape 2.000 de euro taxă de poluare. După un an, a dat în judecată administraţia financiară. Instanţa i-a dat câştig de cauză şi a obligat instituţia să-i restituie banii.
Însă, Finanţele au făcut recurs, iar tulceanul a rămas cu buza umflată. „Am pierdut când au făcut recurs. Acum, mă duc din nou la judecătorie, că vreau să-mi iau banii înapoi. Am citit în Click! că Înalta Curte de Casaţie a decis că nu ar trebui cerut acest bir", ne-a spus Marian Mihailov.
Cei care vor să dea statul în judecată pentru prima dată trebuie să meargă în instanţă cu: o copie a cărţii de identitate a maşinii, copia deciziei de calcul eliberată de administraţia financiară, copia chitanţei de plată a taxei, actul de vânzare/cumpărare.
Ministerul Mediului: «Vom aplica decizia justiţiei»
Reprezentanţii Ministerului Mediului au informat ieri că vor respecta decizia Curţii.
„Ministerul Mediului şi Pădurilor va respecta hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Orice interpretare a deciziilor instanţelor constituie imixtiune în mersul justiţiei. Hotărârile definitive şi irevocabile trebuie puse în aplicare", se precizează în comunicat.
Ministerul a ţinut să precizeze că proiectul de lege care se află în prezent la Camera Deputaţilor a fost finalizat cu sprijinul experţilor Comisiei Europene.