Comoară descoperită în Gorj, de un miner. Ce a găsit cu ajutorul unui detector de metale

Ion Vintilescu, miner la Cariera Lupoaia și pasionat de detectorism, a făcut recent o descoperire remarcabilă cu ajutorul unui detector de metale, în Gorj. Ce comoară a găsit?

Descoperire remarcabilă a unui miner din Gorj / foto: Pixabay
Descoperire remarcabilă a unui miner din Gorj / foto: Pixabay

Un miner din Gorj, Ion Vintilescu, angajat al Carierei Lupoaia din cadrul Complexului Energetic Oltenia, pasionat de detectarea metalelor, a descoperit, luni, 17 februarie, o adevărată comoară. La începutul săptămânii, el a găsit, folosindu-se doar de un detector de metale, mai multe piese arheologice, în zona împădurită din comuna gorjeană Cătunele.

Mai exact, este vorba despre o serie de monede, podoabe și accesorii cu o vechime de sute de ani. Ion Vintilescu, care s-a autorizat pentru activități de detectorism în septembrie 2024, le-a predat Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” pentru a fi evaluate de specialiști. Legislația spune că persoanele care găsesc astfel de obiecte au obligația de a le preda autorităților și pot primi recompense în funcție de valoarea pieselor descoperite.

„Am mai găsit o piesă necunoscută”

Primii fulgi de zăpadă din 2025 mi-au adus noroc, a fost o zi foarte bună pentru mine. Am descoperit piesele pe 16 februarie 2025, în zona împădurită din satul meu, Lupoaia. Am găsit banul mare, care cred că e de aur, împreună cu acel pandantiv cu pietre, îngropate la adâncimea de aproximativ 25 cm.

Apoi, la peste 200-300 de m distanță, pe o cărare veche, am găsit un cercel medieval. Pe urmă moneda romană de argint, la peste 500 de m distanță, toate cam la aceeași adâncime ca și primele piese. Am mai găsit o piesă necunoscută, care cred că e din bronz, în aceeași pădure, îngropată lângă un arbore”, a declarat Ion Vintilescu, citat de pagina de Facebook a Muzeului Județean Gorj.  

În septembrie anul trecut, Ion Vintilescu, care a fost la prima ieșire cu detectorul de metale, după ce a primit autorizația că îl poate folosi, a descoperit un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, piesă cunoscută sub denumirea „topor de tip celt” și provine din Epoca Bronzului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Parintele Calistrat, foto Facebook jpg
Insula Hvar, foto Shutterstock jpg
divort jpg
Colegiul National Mihai Eminescu, Oradea, Facebook jpg
Papa Francisc vizita in Romania, alaturi de Patriarhul Daniel  Foto Inquam Photos  Octav Ganea jpg
construction 4754310 1280 jpg
Papa Francisc in Thailanda, 2019  GettyImages 1183683145 jpg
saptamana luminata
image
actualitate.net
image
actualitate.net