Comoară ascunsă în Gorj, descoperită de un bărbat în timp ce se plimba prin pădure. Va fi recompensat de stat

Un bărbat din Gorj, de profesie șofer de tir, dar care este pasionat de căutările arheologice, a avut parte de un noroc uriaş în timp ce se plimba prin pădure echipat cu un detector de metale. A găsit câteva zeci de monede de aur și argint, pe care le-a înmânat ulterior autorităților. Bărbatul va fi recompensat de stat.

Comoara pe care un bărbat din Gorj a găsit-o într-o pădure / foto: Pexels
Comoara pe care un bărbat din Gorj a găsit-o într-o pădure / foto: Pexels

Un bărbat din județul Gorj, Mihai Radu Drăgan, șofer de tir, a făcut, recent, o descoperire uimitoare. În timpul unei plimbări printr-o pădure din localitatea Godinești, aflată la aproximativ 35 de kilometri de Târgu Jiu, a găsit, cu detectorul de metale, mai multe monede vechi de sute de ani de aur și argint. Mai exact, 5 monede din aur și 57 din argint.

Va fi recompensat de stat

„La detecție pe un deal, într-o pădure, lângă o culme: un semnal. A ieșit o monedă de argint mai întâi, am verificat groapa și mai erau. Am continuat să sap și tot ieșeau monede, păreau a fi de bronz, și fragmente de ceramică. Atunci mi-am dat seama ce găsisem de fapt. Am adunat tot și la o ultima verificare a pământului extras am găsit un fâșic de cânepă, fusese scos la prima lopată cu prima monedă, nu am încercat să-l deschid, l-am luat și am plecat acasă. A fost cea mai scurtă zi a mea la detecție”, a povestit Mihai, potrivit gorjexpress.ro.

Majoritatea monedelor datează din anul 1821 și coincid cu perioada revoluției lui Tudor Vladimirescu. Cea mai veche piesă este un ducat venețian, datând din jurul anului 1450. „Cea mai veche monedă e un ducat venețian, bătut undeva între 1400 și ceva 1450, început de secol 15, cu 400 de ani mai vechi”, a mai spus el.

Tezaurul a fost predat Muzeului Județean din Gorj, iar specialiștii vor analiza fiecare piesă. După evaluare, conform legii, Mihai va primi o recompensă din partea statului, proporțională cu valoarea descoperirii. Piesele descoperite de acesta au toate șansele ca din toamnă să facă parte dintr-o expoziție inedită pe care Muzeul Județean vrea să o organizeze cu toate obiectele de valoare pe care pasionații de căutări cu detectorul le-au făcut în Gorj în ultimii ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
herastrau jpg
Odihnă, flori, somn jpg
folie aluminiu shutterstock1 jpg
bucuresti 19301 jpeg
RO Alert jpeg
sinaia statiunea preferata a regilor (1) jpg
sare borcan istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net