Coșmarul facturilor din iarnă continuă! Sunt discutate noi formule de calcul

Ultima actualizare:

Facturile la utilități, ce urmează să fie emise în sezonul rece 2022 - 2023, dau coșmaruri românilor, în condițiile în care iarna nici nu a venit! Incertitudinile responsabililor din domeniul energiei, de stat sau privați, nu fac decât să amplifice această stare de tensiune.

Formulele de calcul ar putea fi modificate

Ca și când valorile fabuloase preconizate pentru facturile din iarnă nu erau suficiente pentru a ne îngrijora, autoritățile dau o nouă veste! Se iau în calcul noi modificări ale formulelor de calcul pentru facturi!

Legislația abia trecută de Senat i-a luat, oricum, pe nepregătite pe furnizori, aceștia neavând softurile actualizate. Astfel, ei vor emite facturi care vor însuma și 2-3 luni, până când softurile vor fi la zi cu formulele de calcul.

Citește și: Facturi colosale la energia electrică, din cauza softurilor furnizorilor! Cand se va întâmpla

Pe lângă acordarea unor facilități familiilor cu copii în ceea ce privește energia electrică, autoritățile iau în calcul recalcularea facturilor, urmând să returneze anul viitor, în februarie, sumele plătite în plus de consumatori, ținând cont de raportarea la consumul de energie electrică din anul precedent, anunță Adevărul.

În Ordonanța 27 care stabilește tarifele la energia electrică pentru anul 2022 există o prevedere care permite ca acelor consumatori care fac economii în acest an față de 2021 și se încadrează în noile plafoane, să li se restituie în februarie 2023 sumele plătite în plus, a declarat marți seara la Digi24 vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Vezi și: Atenție români! S-a schimbat modul ce calculare al facturilor. Cum vă afectează la buzunar?

Măsura ar trebui să protejeze consumatorii, însă multitudinea de discuții lansate în spațiul public, de mediul privat sau de stat, nu face decât să zăpăcească consumatorii.

În aceeași Ordonanță 27 există o prevedere care spune că, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie - deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh - în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a spus Nagy-Bege.

Nu rata nici: Facturi mai mari pentru români! Scade plafonul până la care prețul energiei va fi compensat

Pe de altă parte, spune acesta, Senatul a venit cu o propunere „interesantă și corectă”, păstrând și criteriul consumului anului trecut, pe care a completat-o.

În plus față de cele trei categorii, cei care anul acesta se încadrează în anumite tranșe de consum 0-100, 100-300, vor beneficia și ei. Mi se pare o modificare binevenită care corectează în cazul celor care anul trecut, din diverse cauze, nu au avut un consum relevant - ori au consumat foarte mult, ori au consumat foarte puțin, ori nu au consumat, nu s-au încadrat în nicio categorie”, a spus vicepreședintele ANRE.

S-a iscat foarte multă tevatură și în legătură cu niște modificări aduse la Senat cu privire la numărul de copii dintr-o familie, în legătură cu existența unui student care are până în 26 de ani și așa mai departe. Furnizorii s-au plâns imediat că e complicat pentru ei.

Citește și: Soluţii practice şi ieftine pentru iarna aceasta: facturi mici, căldură în case!

Zoltan Nagy-Bege spune că ANRE va propune în Camera Deputaților o completare pentru această categorie, pentru că în acest moment furnizorii nu pot să identifice câți copii are o familie.

Citește materialul integral pe site-ul Adevărul - click AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net