Coșul de cumpărături, tot mai scump. Cu cât plătesc mai mult românii

Ultima actualizare:

Coșul de cumpărături s-a tot scumpit în ultima jumătate de an, cu toate că pensiile și salariile au rămas la același nivel. Cu cât plătesc mai mult românii pentru cumpărături?

cos de cumparaturi jpeg

Războiul din Ucraina și-a făcut simțit efectul în toată Europa, inclusiv în România, unde a adus scumpiri. Românii plătesc, acum, mai mult cu aproximativ 20-30 de lei pentru coșul de cumpărături. De asemenea, specialiștii avertizează că vor mai urma majorări.

Aceeași specialiști susțin că au fost înregistrare creșteri cu 30% pentru coșul de cumpărături. Practic, un cetățean din București, plătește mai mult cu 20-30% pentru aceleași produse.

Cât plătea un român în urmă cu jumătate de an

În urmă cu jumătate de an, un român plătea aproximativ 80 lei pentru un coș care conținea pâine, lapte, carne, ouă, apă, suc și bere, iar acum, prețul este cu 30 lei mai mare.

Ce produse alimentare s-au scumpit

Citește și Dani Oțil, specialități la prețuri de milionari, în noul restaurant! Zici yammy, yammy, dar scoți și banii! 

Alimentele care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri sunt făina şi uleiul.

Chiar dacă România este în top 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea soarelui, aceste două alimente pot fi acum achiziţionate la preţuri cu 40-60% mai mari decât în urmă cu jumătate de an.

Astfel, dacă un kilogram de făină tip costa, în septembrie 2021, 2,65 de lei, acum costă 4,25 de lei (plus 60,3%). De asemenea, dacă un litru de ulei costa 5,7-6,75 de lei în aceeaşi perioadă, acum costă 9,75 de lei (plus 42-69%), conform romaniatv.ro.

Citește și Cu ce sumă astronomică s-a vândut o vilă de la periferia Clujului. Preţuri demne de vestul Europei

Rusia nu mai importă cereale

Autorităţile ruse au interzis exportul de cereale și au impus şi un plafon maxim de cumpărare a alimentelor de bază, ca urmare a acestei decizii, alimentele au fost raţionalizate în mai multe zone din Federația Rusă.

Ministrul rus al Agriculturii a declarat că nu există o problemă cu alimentele, dar că există o creștere accentuată a cererilor de achiziție a produselor alimentare de bază, ceea ce are drept consecinţă o penurie de alimente.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net