Cu ce țară a reușit România să mențină o relație strânsă de-a lungul deceniilor: „Puține state sunt capabile să aibă asemenea parteneriate”
România este o țară cu o prezență importantă pe scena internațională. De-a lungul înregii lumi, diplomații români fac tot posibilul pentru a se asigura că țara noastră are relații bune cu celelalte state de pe glob, iar printre reușitele diplomației românești se numără și relațiile calde dintre România și un anumit stat din Orientul Mijlociu.

Țara noastră are relații strânse cu nenumărate state de-a lungul lumii, iar diplomații români fac toto posibilul pentru a se asigura că România rămâne o prezență constantă pe scena internațională. Iar ambasadorul George Maior a vorbit despre relația strânsă pe care țara noastră o are cu Iordania, cât și despre importanța pe care acest parteneriat o are.
Cele două state au început să se bucure de o relație stabilă încă din anii 1960. Regatul din Orientul Mijlociu are o prezență diplomatică importantă în regiune, menținându-și o relație stabilă cu Statele Unite și cu Israelul.
Relațiile dintre România și Iordania au început din anii 1960
Ambasadorul George Maior a vorbit pe larg despre relația dintre aceste două state.
„Pașnică, stabilă și capabilă de a conduce o diplomație multidirecțională, și cu SUA și cu Israelul. Ei au un acord de pace din 1994 cu Israelul. Deci, un factor critic de stabilitate în Orientul Mijlociu.
Relația e tradițional foarte bună. Dincolo de ideologie, ea s-a așezat întotdeauna pe niște baze foarte solide, încă din anii '60, și a continuat în acești parametri. Chiar acum a fost conferința de la München, alte lucruri au în plan public, dar vă spun că a existat și o întâlnire foarte structurată, serioasă, între ministrul de externe iordanian, domnul Safadi, cu ministrul român de externe”, a spus acesta, potrivit dcnews.ro.
România are și un parteneriat strategic cu Israelul
Desigur, Iordania nu este singurul stat din Orientul Mijlociu care are o relație strânsă cu România. Țara noastră se bucură de un parteneriat strategic cu Israelul, considerat a fi foarte benefic pentru ambele părți.
„Puține state sunt capabile să aibă asemenea parteneriate și cu părți arabe, și cu Israelul, simultan. Aici, poate ar trebui să fim uneori mai inteligenți și să folosim mai bine acest lucru, dar asta e opinia personală”, a mai spus ambasadorul, potrivit sursei citate.