Cum li s-a schimbat viața românilor după doi ani de pandemie

#Coronavirus

Săptămâna viitoare, pe 26 februarie, se împlinesc fix doi ani de la primul caz de COVID detectat pe teritoriul României. De atunci şi până azi virusul, acest „musafir nepoftit”, invizibil şi extrem de periculos, a reuşit să ne dea tuturor vieţile peste cap. Click! a stat de vorbă cu oamenii şi a observat că absolut toţi au pierdut, într-un fel sau altul, câte ceva: unii şi-au pierdut jobul, alţii libertatea de a călători, alţii sănătatea sau chiar persoane dragi, din familie.

shutterstock 1707677488 jpeg

O tristeţe, o revoltă, o nemulţumire totală. Asta emană toţi cei pe care i-am întrebat cum au trecut peste ei aceşti doi ani de pandemie. Doi ani urâţi, rataţi, care pe unii i-au afectat emoţional, pe alţii material sau chiar fizic. 

Cristina, o femeie de 40 de ani, mărturiseşte că s-a ales cu 10 kg în plus de când lucrează de acasă. „Mi s-au schimbat toate obiceiurile şi stilul de viaţă. Înainte mergeam zilnic la birou, după care la sală, aveam o viaţă mult mai activă. De doi ani stau în casă, mănânc şi nu mai fac sport, iar asta se vede”, ne spune ea, refuzând, cu ruşine, să stea la poză. 

Un cascador s-a transformat în șofer de taxi

Pe George, un cascador de 45 de ani, l-am întâlnit în taxi. Ne povesteşte că „s-a culcat într-o noapte şi, din cascador, s-a trezit şofer pe Bolt şi Uber”.

„Tot ce am făcut într-o viaţă acum nu mai are aplicabilitate; nu se mai filmează sau se filmează foarte puţin şi, având două fete adolescente acasă, trebuie să muncesc orice, ca să-mi întreţin familia. Am rată la casă de 1.900 de lei pe lună, factura la gaze mi-a venit 1.154 de lei... Lucrez ca şofer 6 zile pe săptămână, 8 ore pe zi şi nu reuşesc să câştig nici jumătate din banii pe care îi făceam din postura de cascador. Încerc să mă mint constant că e o situaţie provizorie, dar mă afectează”, recunoaşte bărbatul. 

Adriana Enache
Adriana Enache

Şi Adriana Enache (58 de ani) şi-a pierdut jobul. Lucra la un salon de coafură care şi-a redus personalul, în pandemie. „Mi-a fost foarte greu. Acum mă mai ocup cu patiseria, de casă, dar nu câştig atât cât am nevoie. Aş face orice, numai să aduc un ban în casă”

Familia Florescu
Familia Florescu

Familia Florescu (el 45 de ani, ea 44 şi fiul lor de 8 ani) tocmai a trecut prin COVID. Au ieşit din izolare de mai bine o săptămână, dar sunt în continuare bulversaţi. Asta deoarece băieţelul a dezvoltat long-COVID.

„Am reuşit să evităm virusul timp de doi ani, însă uite că ne-a prins acum. În ultima zi de izolare, băieţelul a început să dezvolte alte simptome ciudate, deşi se negativase. I-a apărut o boală gastrointestinală care mimează apendicita şi pe care medicii nu ştiu unde s-o încadreze. La radiografie i s-a mai descoperit şi o pneumonie... A fost greu şi cu şcoala, căci nu vă imaginaţi ce înseamnă să faci clasa întâi online”, ne spune dl. Florescu. 

Ana Ioniţă
Ana Ioniţă

O pensionară nu și-a recăpătat mirosul nici după un an

Ana Ioniţă, o pensionară pe care am întâlnit-o pe o bancă din părculeţul Obor, povesteşte că a trecut prin boală în decembrie 2020, dar nici până acum nu şi-a recăpătat mirosul.

„Nu simt nici parfumul preferat, nici mirosul de clor, nimic, cu toate că am avut simptome moderate şi am stat acasă. Soţul a fost mai grav, a ajuns la spital, cu saturaţia 77. Îmi aduc aminte că îi imploram pe cei de la SMURD să vină să-l ia mai repede, că-l pierd”, mărturiseşte Ana Ioniţă.

Între timp, s-a vaccinat cu toate cele 3 doze, însă tot îi e teamă să revină la viaţa normală. Aşa a apărut depresia. „Nu ne mai întâlnim cu prietenii, nu mai călătorim, până şi cumpărăturile le facem pe fugă. Ne-am sălbăticit. Chiar vorbeam cu soţul că, dacă ar veni cineva în vizită, parcă nici n-am şti să ne mai purtăm”

Carmen Vătafu
Carmen Vătafu

Tinerii suferă după socializare

Alte două pensionare se plâng de scumpiri, de pensia mică, de viaţa grea. Tinerii, în schimb, suferă după ieşiri, prieteni, socializare. „Am pierdut prieteni pentru că am răcit relaţiile, nevând cum să mai ieşim ca înainte”, recunoaşte Carmen Vătafu, o tânără de 18 ani, vânzătoare într-un magazin de jucării din mall.

Nu şi-a mai dat bacalaureatul „din motive personale” şi se plânge că trebuie să poarte mască 8 ore pe zi: „E îngrozitor, nu mai suport când îi văd pe toţi obsedaţi de mască, de vaccin. Mi-am distrus tenul de la masca asta!”

Alexandru Dascălu
Alexandru Dascălu

Nici Alexandru (18 ani) nu a mai dat Bacul. S-a lăsat de şcoală şi s-a apucat de construcţii. 

Mulți români și-au pierdut rudele

Pe lângă inconvenientele de zi cu zi, mai mari sau mai mici, unii au trecut prin adevărate tragedii. Virusul le-a răpit oameni dragi.

Mioara
Mioara

Este cazul Mioarei (64 de ani), proaspăt ieşită la pensie din învăţământ, actualmente vânzătoare de produse cosmetice. „Suntem două persoane în minus din cauza pandemiei. Sora şi cumnatul mi-au murit în toamna anului trecut, la distanţă de două săptămâni unul de altul. Nu erau vaccinaţi, iar sora mea avea şi diabet. Dar sunt revoltată pentru că ştiu sigur că nu au fost bine îngrijiţi în spital, sora îmi spunea că de 3 zile nu venise nimeni să-i facă insulina. Când îmi amintesc mi se deschide o rană în suflet”

Tudor Dumitru Cochirleanu
Tudor Dumitru Cochirleanu

Singurul care nu a avut atât de mult de suferit este Tudor Dumitru Cochirleanu. Înainte de pandemie era ospătar. Din cauza crizei, s-a reprofilat, iar acum livrează mâncare la domiciliu. Câştigă mai bine, ceea ce i-a permis să-şi plătească datoriile. Şi soţia, lucrând de acasă, a avut mai mult timp să înveţe pentru facultatea de Psihologie. 

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net