Cum să plantezi un hectar de pădure din vânzarea de brățări. ”Schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi”
O inițiativă curajoasă, căreia nu mulți i-au dat șanse de reușită, dar pe care n-a oprit-o nici pandemia de coronavirus! Echipa Muma Pădurii a reușit să planteze un hectar de pădure în județul Bistrița Năsăud, adică un copac pentru fiecare brățară cumpărată de la ei. Filip Bașchir a explicat, pentru Click!, de unde a pornit această inițiativă și cât de receptivi au fost românii la ideea de a contribui la reîmpădurirea țării.
Om cu om și pom cu pom! Așa pot fi readuse la viață pădurile României și așa și-au propus să acționeze fii și fiicele Mumei Pădurii. După ce anul trecut au lansat o inițiativă curajoasă prin care și-au propus să planteze un copac pentru fiecare brățară cumpărată de la ei, echipa Muma Pădurii a avut parte, la sfârșitul lunii martie, de prima sa acțiune de plantare.
- Tocmai ați plantat 1 hectar de pădure în județul Bistrița Năsăud. Cum a fost?
Filip Bașchir: A fost ca un vis împlinit. Am lucrat pentru acest moment 7 luni și nu a fost deloc ușor! Este un moment pe care l-am pregătit intens, am avut provocări multe, precum pandemia sau vremea neprietenoasă, dar suntem fericiți că am reușit. Ne bucurăm că am dovedit că se poate și că putem face ceva bun dacă ne implicăm. Și având în vedere că a fost și prima plantare pentru noi, putem spune că este mult mai greu decât pare să plantezi copaci!
- De ce ați ales să vă dedicați acestui gen de acțiuni – plantarea copacilor? Ce v-a determinat?
Totul a pornit dintr-o pădure tăiată și de la sunetul de drujbă! E ca și cum ai auzi plânsetul pădurii... Mie mi s-a întâmplat asta într-o seară, de Revelion, când acest sunet groaznic m-a făcut să conștientizez o problemă reală și impactul pe termen lung pe care îl va avea asupra vieților noastre. Muma Pădurii este protectorul pădurii și fiecare copac este copilul ei. Ce moment mai bun decât cel actual să o invocăm?! Am vrut așadar să punem accentul pe plantat. Dacă se continuă defrișările ilegale și fără măsură și nimeni nu plantează în loc, ce vom mai respira? Încă de mici suntem învățați că pădurea este plămânul pământului. Și ne-am pus problema că ce plantăm azi, vom respira mâine. O motivație suficient de puternică pentru noi. Dacă nu facem asta, noi toți, ca oameni, avem de pierdut. Așa că, la treabă!
- Voi ați lansat proiectul Muma Pădurii cu scopul ca pentru fiecare brățară pe care o vindeți să plantați un copac. Au fost deschiși românii să cumpere brățări de la voi știind că astfel contribuie și ei la plantarea unui copac?
Păi, pentru acest hectar pe care l-am plantat în județul Bistrița-Năsăud, peste 1.350 de români au crezut în noi și ne-au susținut. Împreună cu ei și cu cateva companii faine, am plantat 5.000 de puieți. Au existat însă și multe voci critice, sceptice și uneori chiar vulgare, pe care le înțelegem, pentru că trăim aceeași realitate cu ei. Dar timpul va fi cel mai bun judecător!
- Cum a fost în pandemie pentru voi?
Muma Pădurii e o acțiune care s-a desfășurat preponderent în pandemie. Noi ne-am lansat anul trecut, în august 2020, deci pentru noi a fost bine în pandemie. Am reușit să validăm o idee, să audă oamenii de noi, ni s-a anulat plantatarea din toamnă din cauza restricțiilor, dar până la urmă nu putem decât să fim recunoscători pentru ce am realizat.
- Cât de importantă este o plantare ca cea la care ați luat parte voi în luna martie?
Respirăm mâine ce plantăm azi! Cei mai mulți ne spun că ar trebui să planteze cei care taie pădurile, nu noi. Dar dacă ei nu o fac și nimeni nu plantează, nepoții noștri ce vor respira? Este extrem de important să avem grijă de planeta asta, pentru că în ritmul în care acționăm, mult nu prea mai avem. Și atunci, orice fel de acțiune, fie de plantare, igienizare sau pur și simplu mai mare grijă face diferența.
- Vor mai urma astfel de acțiuni?
Cu siguranță! Ne dorim ca acestea să aibă loc de două ori pe an, mulți ani de acum încolo. Facem asta din pasiune și ne place, credem în misiunea noastră, așa că sigur vom mai face acțiuni de plantare, dar și multe alte tipuri de acțiuni. Suntem plini de idei și sunt mulți oameni dornici care ni se alătură, iar asta e o combinație câstigătoare.
- De unde luați puieții, ce specie sunt?
Acum, în martie, am plantat gorun. În viitor vom alege prima dată locul în care să plantăm, în funcție de cât de mare este necesitatea de pădure. Sunt locuri care au nevoie mai mare de pădure decât altele. Apoi, pe baza situației din zona respectiv, se întocmește un studiu de sol și se stabilește ce specii merg acolo. Procesul de achiziție variază de zonă.
- Inițiativa voastră este una privată? Cum vă ajută statul? Ați reușit o colaborare cu oficialitățile?
Noi suntem un SRL pornit pe fonduri europene obținute de la Camera de Comerț Arad. Existăm datorită unei colaborări cu oficialitățile. În toate demersurile noastre vom ține cont de implicarea autorităților pentru că dacă vrei să ai impact cu adevărat, nu poți fără implicarea lor. Am votat o democrație pe care să o respectăm și prin colaborare să ducem la ridicarea nivelului de ambele părți.
- Care este background-ul tău? Dar al colegilor tăi? Câți sunteți în echipă?
Am un background colorat, care a dus aici. Am terminat comunicare și relații publice la Robert Gordon University, dar am simțit mereu că trebuie să-mi găsesc misiunea. Așa am ajuns la Muma Pădurii, proiect pornit la drum în doi, iar acum suntem 7. Suntem un echipaj de personalități faine și oameni talentați care se implică. Avem un elan tineresc, dar și înțelepciunea de a ne înconjura de sfătuitori buni, cu experiență.
- Ce mesaj ai pentru oamenii care vor citi acest interviu?
Să se implice! Și dacă nu cumpără o brățară, măcar să găsească ceva în care vor să se implice și să susțină acel ceva cu timpul sau banii lor. Ne plângem de starea lucrurilor, dar facem prea puțin ca să schimbăm ceva. Schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.
Citește și:
Echipa Muma Pădurii a plantat un hectar de pădure în județul Bistrița-Năsăud