Cum se aleg Babele. Legenda Babei Dochia
Între 1 și 9 martie, fiecare fată ori femeie își alege câte o Babă, potrivit tradiției străvechi. Credința lor este că așa cum este în ziua aleasă, așa va fi și firea omului tot anul. Tutuși, care este legenda străveche a Babelor și cum se aleg Babele în luna martie?
Au fost făcute numeroase cercetări, nimeni nu a aflat care este originea Babelor din luna martie. Este o dovadă că această tradiție este foarte veche. Etnografii spun că mitul ”babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Întâlnite adesea în folclorul românesc, Babele sunt acele femei înţelepte, care au o legătură strânsă cu divinitatea. De multe ori, ele erau ursitoare, moaşe şi cele care aveau câte un leac pentru orice boală. Zilele Babelor sunt primele nouă zile ale lunii martie, zilele cele mai schimbătoare, capricioase, asemenea unor femei. Tradiţia a rămas ca pe 1 martie, fetele şi femeile „îşi pun o babă”, scrie historia.ro.
Unii bătrâni spun că așa cum este vremea în acea zi așa îi va merge omului în anul acela. Și anume, dacă vremea este frumoasă, iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios și bun la suflet întreg anul și toate îi vor merge bine. Totuși, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet, ci mai degrabă supărăcios. Mai mult, unii cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.
Există și mai multe modalități prin care oamenii își aleg Babele.
Una dintre acestea se referă la alegerea oricărei Babe, între 1 și 9 martie, după inspirație.
Astfel, puteți avea o ”sărbătoare” diferită în fiecare an.
Unii preferă să-și stabilească această zi în funcție de evenimente importante din viața lor sau a rudelor, cum ar fi ziua de naștere a copilului, data căsătoriei, cifra care le aduce noroc.
O altă metodă constă în alegerea Babei în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci Baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă persoana este născută pe 6 iulie, Baba va fi pe 6 martie. Iar dacă dată nașterii este formată din două cifre, Baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care îi pică Baba se calculează astfel: 1+7 = 8. Așadar, Baba este pe 8 martie.
Legenda Babei Dochia
O variantă a legendei spune că Baba Dochia avea un băiat renumit pentru frumuseţea sa, Dragobete. Toate fetele erau îndrăgostite de el, dar băiatul îşi dăruise iubirea doar uneia. Baba Dochia era extrem de rea: copiii fugeau din calea ei când o vedeau, iar oamenii se ascundeau în curţi. Bătrâna nu a acceptat-o pe fată şi, din răutate, i-a poruncit fetei să meargă la râu cu un ghem de lână neagră şi să o spele până ajunge albă, şi abia atunci se poate întoarce le feciorul ei. În mijlocul iernei, când era un ger de crăpau pietrele, fata spăla în continuu lâna primită. Obosită şi un mâinile degerate, fata îşi pierdea speranţa. Lângă ea, la râu, a venit o bătrână, Sfânta Vineri, care i-a oferit o floare roşie cu care să spele lâna. Ghemul, din negru tuciuriu cum era, a devenit pe dată alb ca laptele. Mânioasă că fata a reuşit şi crezând că floarea este un semn de primăvară, Baba Dochia a plecat pe munte cu turma sa de oi. Şi tot înaintând, mai arunca câte un cojoc. Ajunsese baba să poarte numai o ie. Şi exact atunci a pornit un viscol care a făcut-o stană de piatră pe Dochia cea haină şi oile sale. Tot de această legendă sunt legate și numele culmii Babele din masivul Bucegi și ale primelor 9 zile din luna martie.
Dacă ținem seama că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros. (Sursa: historia.ro)
Citește și:
Veşti excelente pentru aceste zodii. Ele vor avea noroc din plin în luna martie