Cum se pregătesc școlile din România să aplice legea care interzice telefoanele mobile la ore. Profesor: „Să nu-i lăsăm pe copii să se transforme în niște sălbatici!”

În timpul orelor de curs, elevii nu vor mai avea voie să folosească telefoanele mobile. Acestea fie vor fi lăsate la intrarea în școală și recuperate după terminarea programului, fie vor fi depozitate în cutii speciale din clase și utilizate doar în pauze.

Copiii au acces la telefoane de la vârste din ce în ce mai mici. Sursa foto: arhivă
Copiii au acces la telefoane de la vârste din ce în ce mai mici. Sursa foto: arhivă

Totuși, decizia finală rămâne la latitudinea fiecărei unități de învățământ, a explicat ministra educației, Ligia Deca, într-un interviu televizat. Prin urmare, responsabilitatea de a implementa această regulă revine directorilor de școli.

„Regulamentul național de organizare și funcționare al sistemului de învățământ prevede că telefoanele nu pot fi folosite în timpul orelor de curs, așa cum era și înainte.

Noutatea constă în faptul că școlile pot decide, prin propriul regulament, să interzică total utilizarea telefoanelor pe durata programului școlar.

Am lăsat această decizie la latitudinea fiecărei școli, deoarece există situații diferite: unele școli sunt aproape de casă, iar părinții pot ajunge ușor în caz de urgență, în timp ce altele se află în zone izolate, unde comunicarea este esențială.

Fiecare școală cunoaște cel mai bine nevoile comunității sale și poate alege între aplicarea regulii generale – fără telefoane în timpul orelor, cu zone speciale de depozitare – sau adoptarea unei politici mai stricte, similară cu cea din alte țări europene, care interzice complet telefoanele mobile, cu excepția utilizării în scop educațional”, a precizat Ligia Deca.

Cutiile speciale pentru telefoane devin o soluție practică

Decizia de a interzice telefoanele în timpul orelor a fost întâmpinată cu entuziasm de mulți profesori, iar unii directori au început deja să implementeze noile reguli.

Romeo Zamfir, profesor de matematică și director al Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați, a declarat că elevii vor putea intra cu telefoanele în școală, dar nu le vor putea utiliza în timpul orelor.

„Vom pregăti cutii speciale în care elevii își vor depozita telefoanele, iar acestea vor fi amplasate în sălile de clasă. Până acum, aproape toți elevii aveau telefoanele cu ei la ore, dar odată cu această schimbare, vor trebui să respecte noua regulă”, a explicat profesorul Zamfir, pentru Adevărul. 

Reguli stricte pentru a preveni dependența de tehnologie

„Trebuie să existe o regulă clară, respectată de toți. Sunt de acord cu această măsură de o mie de ori!”, a afirmat și Carmen Ștefan, directoarea Colegiului Tehnic „Mihai Bravu” din București.

Ea a subliniat că, în alte țări europene, elevii nu au acces la telefoane în timpul orelor și că regulile sunt stricte în această privință. „Elevii noștri, în pauze, nu ies afară să socializeze, ci stau adânciți în ecrane. Trebuie să intervenim pentru a preveni transformarea lor în persoane care nu mai știu să comunice între ele. Este evident că telefoanele nu își au locul în școli, deoarece afectează atât socializarea, cât și performanța academică”, a adăugat profesoara.

Carmen Ștefan a mai relatat o situație îngrijorătoare din curtea liceului, unde copiii de grădiniță se joacă pe smartphone-uri în loc să interacționeze.

„Este trist să vezi copii mici adânciți în ecrane. Sunt încântată de această decizie, mai ales că știu cât de eficientă este în alte țări. În Spania, de exemplu, în nicio școală nu se intră cu telefonul la ore”, a spus ea.

Decizii locale și sancțiuni pentru încălcarea regulilor

Directoarea Colegiului Tehnic „Mihai Bravu” intenționează să interzică complet accesul elevilor cu telefoane în școală, elevii având voie să comunice cu părinții doar înainte de a intra în clasă. „Intră în școală și își lasă telefonul la poartă. Poate așa îi vom învăța să trăiască fără telefon”, a explicat ea.

Ministrul Ligia Deca a reamintit și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor care nu respectă regulile impuse de școli. „Regulamentul prevede o serie de sancțiuni, de la avertismente verbale sau scrise până la cea mai severă măsură, exmatricularea. În funcție de gravitatea abaterii, se va aplica sancțiunea corespunzătoare”, a subliniat ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net