«Dă, Doamne, să iau Bac-ul cu medie mare!»
În mai puţin de o lună, absolvenţii de liceu trec prin cel mai greu examen din viaţa lor. În această perioadă, bisericile sunt pline, în fiecare zi, de tineri care se roagă să promoveze examenele din această vară.
Reporterii Click! au fost să se roage la Biserica Sfântul Mina, unul dintre cele mai căutate aşezăminte bisericeşti din Capitală. Am fost surprinşi să constatăm că într-o zi de luni, când nu era nici o sărbătoare, biserica era plină de enoriaşi. Zeci de oameni se înghesuiau la o singură măsuţă, să scrie pe acatiste dorinţele lor cele mai fierbinţi, adresate lui Dumnezeu.
”Dă, Doamne să iau notă mare la Bac!”, ”Ajută-mă Doamne să intru la ASE!”, ”Fă o minune. Îmi doresc mult să intru la Medicină”, ”Îmi doresc să termin clasa a VIII-a cu notă mare”, notau cu evlavie câteva tinere.
Oamenii vin din toată ţara să se roage la racla cu moaştele Sfântului Mina, ocrotitorul oamenilor păgubiţi, dar şi vindecător de boli. Aceştia cred cu tărie că, venind aici să se roage, Dumnezeu le va rezolva problemele. ”Este important să ceri cu credinţă că primeşti răspuns la rugăciune”, ne-a spus Cristina, care vine des la biserică să se roage pentru fiica ei care va da curând examenul de Bac. Cei care au simţit ajutorul de la Dumnezeu se întorc şi oferă în semn de mulţumire bani, flori, obiecte din aur şi argint. Bijuteriile dăruite sunt puse la icoana făcătoare de minuni a sfântului, iar banii ajung în cutia milei.
La plecare, am urmat şi noi traseul credincioşilor. Am aprins lumânări pentru vii şi pentru morţi, apoi am vrut să luăm apă sfinţită de la robinetul ce iese din zidul bisericii. Ne-am răzgândit când am văzut ligheanul murdar în care curge aghiazma!
Click! spune
Peste 19 zile, absolvenţii de liceu vor începe examenul de Bac. Apoi, timp de trei săptămâni, vor avea probe aproape în fiecare zi. La rândul lor, absolvenţii de gimnaziu vor da Evaluarea naţională în perioada 19 -22 iunie.
La Bucureşti se află mâna sfântului
Sfântul Mina este prăznuit de ortodocşi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii îl serbează pe 24 noiembrie. Este sfântul care îi ocroteşte pe păgubiţi, pe cei nedreptăţiţi în procese şi pe cei care au pierdut ceva sau au fost înşelaţi. Începând din anul 1874, biserica «Sfântul Mucenic Mina» din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele Sfântului, mai precis, mâna. Aceasta a fost adusă de la Mănăstirea «Sfântul Mina» din Egipt şi pusă într-o raclă executată în anul 1941.