Dana Năstase spune povestea terenului și casei de la Cornu. A făcut turul fermei: „Tot ce vedeți aici e făcut de Adrian și de mine”

Dana Năstase (68 de ani) a făcut turul fermei de la Cornu pentru emisiunea „Interviuri de cinci stele” realizată de Alexandru Răducanu la postul tv Canal 33. A spus povestea proprietății care a devenit celebră atunci când Adrian Năstase (73 de ani), pe atunci premier, i-a invitat pe adversarii lui politici să-i numere ouăle. Este vorba despre aproape două hectare de teren, unde cei doi soți au livezi, sere, precum și zone dedicate creșterii animalelor. „Tot ceea ce vedeți este pus de Adrian și de mine”, a mărturisit ea.

Puțină lume știe că Dana Năsase este fiica fostului ministru al agriculturii de dinainte de 1989, Angelo Niculescu, care a avut o carieră în această funcție de lungă durată, de peste 20 de ani. Și mama sa a lucrat într-un domeniu apropiat: pomicultură și viticultură. Așa că este lesne de înțeles de ce, încă din copilărie, soția fostului premier Adrian Năstase moșteneste, după cum a recunoscut, pasiunea pentru grădinărit și pentru crescut animale.

„Am rămas cu această patimă pentru grădinărit”, a mărturisit Dana Năstase, la „Interviuri de cinci stele”, emisiunea realizată de Alexandru Răducanu la Canal 33. Tot acolo a spus povestea controversatei case de la Cornu, ce i-a motivat pe ea și pe soțul ei să se mute, o vreme, departe de București. A spus și cum îngrijește grădina cu pomi și solariile cu fructe, legume și flori.

Dana Năsase: „Tata spera ca eu să îi calc pe urmă, că fac ceva în zootehnie”

„Tata făcea foarte mult teren și mă lua cu el în mașină pe perioada vacanțelor de vară. Așa am reușit să văd, până prin laca a IX-a, tot ce înseamnă România, de la Balta Brăilei până la Satu Mare.

Și am învățat foarte multe lucruri cu această ocazie. El a și sperat ca eu să îi calc pe urme. Și-ar fi dorit foarte mult să mă ocup de ceva în zona de zootehnie, de selecție și creștere a găinilor, de ouă sau de carne ș.a.m.d. Dar mama mea a zis că în agricultură doar peste ea.

Și așa am ajuns în Sociologie. De fapt, mi-a fost și teamă că se va spune că am reușit în acel domeniu pentru că tatăl lucra acolo. Așa că am vrut să lucrez într-un domeniu care nu avea nici o legătură cu meseria părinților.

Așa am făcut Sociologia. Și mă bucur că am făcut-o, pentru că am fost colegă de facultate cu Adrian. Deci așa s-au aliniat planetele”, a spus Dana Năstase. 

VIDEO: Dana Năstase: „Anul trecut a venit ursul la noi și a mâncat toți perii”

Cu puțin timp înainte de realizarea acestui interviu, a fost mare petrecere în familie. „Am făcut 38 de ani de căsătorie, nu-mi vine să cred nici mie, nu-i vine nici lui să creadă. O perioadă lungă, tumultoasă, dar cu o viață frumoasă, cu doi băieți și acuma și cu doi nepoți. Așteptăm și de la Mihnea și ne bucurăm”, a mai spus Dana Năstase, pentru aceeași sursă.

Apoi a povestit ce i-a motivat pe ea și pe Adrian Năstase să se mute departe de Capitală. „La 38 de ani l-am avut pe Andrei, locuiam în București. Și atunci eu și Adrian ne-am gândit cum o să creștem noi un copil într-o nenorocire de oraș, cu praf, cu mizerie, cu noxe. Acuma e și mai rău. Și am zis hai să găsim un loc nu foarte departe de București, unde să avem o mică căsuță, o căbănuță, și să ducem copilul la aer. În plus, eu fiind fată de agronomi, am avut oroare să nu știe copiii mei cum arată o capră. Și atunci am avut animalele de toate felurile și am încercat să ne creștem copiii la aer curat și acuma și nepoții”, a mai spus ea.

Dana Năstase a făcut turul domeniului de la Cornu și a spus tot ceea ce a plantat și sădit în grădină și în sere. Are pruni, meri, peri, cireși, zmeură, roșii, multe flori, varză roșie, păstârnac, morcov, fasole verde și fasole galbenă, ardei iute, castraveți, mure, dovlecei, vinete, gogoșari, ardei capia, pătrunjel, lavandă, chiar și curmali și aluni, aceștia din urmă la dorința soțului.

Dana Năstase: „Am un tractoraș cu care lucrez suprafețele dintre pomi”

Se ocupă și ea de toate: „Încerc să țin din scurt curtea, dar e foarte complicat. E mare și e mult de muncă”. Are și ajutoare: „E suprafața prea mare și am o mașină de tuns iarba și un tractoraș cu care lucrez suprafețele dintre pomi”.

Apoi s-a lăudat cu cele mai recente satisfacții obținute din munca pământului: „În solarii fac diverse experimente. Am pus busuioc și flori au toate, pentru a atrage albinele să polenizeze. Iar pepenii galbeni i-am pus pe verticală, așa cum am văzut la turci”.

Din toate roadele pământului de la Cornu Dana și Adrian Năstase trimit și copiilor și prepară și foarte multe produse pentru cămară. Câteodată fac și pălincă, „de maximum 60 de grade”, și doar din mere. Sosul din toate legumele este unul dintre cele mai renumite preparate, pe care îl folosesc la mai toate mâncărurile. Și cum livada cu meri este mare, adună mere pentru tot anul. Le depozitează în beciul pe care îl au, pe două categorii: mere roșii și mere Golden. „Absolut tot ceea ce este aici, în curte, e plantat de mâna noastră, cu mici excepții”, a mai spus ea.

Dana Năstase a demonstrat că știe foarte bine „rețeta” după care se montează lăzile în care plantează răsadurile. A ajuns la ea după „studiile” pe care le-a făcut pe Internet. „Le pun în foarte multe straturi. Se pune la fund carton, după aceea se pun crengi, balegă de la animale, paie și iarbă în cât mai multe straturi posibile. Și așa ele se autohrănesc”, a mai spus Dana Năstase. Apoi a oferit un alt secret pe care îl folosește la grădinărit: „În absolut toate serele am plantat ceapă sau usturoi. Sunt anumiți dăunători care sunt nemulțumiți de mirosul lor și de aceea dispar”.

Dana Năstase: „Nu arunc nimic, fac compost cu tot ceea ce rămâne”

Primul solar l-a făcut chiar ea acolo, în 93, când s-au mutat la Cornu. Pe atunci tatăl ei încă locuia acolo. „Casa în care locuim noi acuma, casa mare, este casa lui. El a locuit cu noi aici”.

Adrian Năstase nu o ajută cu serele, în schimb face alte treburi importante: „În grădină, el tunde, taie, curăță pomii”. Răsadurile le sunt aduse de la sârbi, de cineva de încredere, de lângă Turnu Severin. „Fac compostul cu tot ce rămâne din grădină, tot de pe Internet am învățat, nimic nu arunc”, a mai spus Dana Năstase. 

În curte au mai mulți câini, găini – unele mai tinere, pentru ouă, altele mai bătrâne, ce așteaptă să le vină rândul la făcut supe, un iepuraș, dar și un ponei, adus de Andrei (37 de ani), fiul cel mare, care l-a primit în dar pentru copiii lui – Nicholas (6 ani) și Filip (4 ani).

Anul trecut s-au pomenit în curte și cu un musafir nepoftit... „A venit ursul la noi și a mâncat tot ceea ce înseamnă prune, iar la vecini a sărit gardurile și a mâncat toți tupii. Așa că am rămas fără albine”, spune Dana, îngrijorată mai mult nu că ar mai putea reveni temutul animal, ci că a rămas fără prețioasele insecte ce au un rol atât de important în agricultură, datorită polenizării pe care o fac.

Dana Năstase: „Ne-am hotărât că trebuie totuși un pic să mai avem grijă de noi. Avem o vârstă”

Mai sunt pe domeniu și porumbeii lui Adrian Năstase – o altă pasiune de-a sa, și câteva familii de fazani. „Să-i aducă aminte domnului Năstase de vremea când vâna”, a spus gazda emisiunii. „Da, de la un fazan imperiar chiar a avut o dispută cu dl. Țiriac”, și-a amintit, în răspuns, Dana Năstase.

În ceea ce privește ustensilele și utilajele care îi ajută să muncească pământul, soții Năstase sunt de asemenea dotați co tot ceea ce le trebuie unor agricultori amatori. Au inclusiv o remorcă și o mașină de deszăpezit.

În curte se mai găsesc puse ici-colo și obiecte de artă mai mari, care nu au avut unde să fie depozitate. E notorie pasiunea lui Adrian Năstase pentru colecționarea obiectelor de artă.

Soții Năstase nu mai locuiesc la Cornu tot timpul anului, ci fac naveta, când și când, pentru a întreține casele și terenul cu grădini și sere. „Încă facem drumuri dese între București și Cornu. Dar am zis că o să le rărim, ne-am hotărât că trebuie totuși un pic să mai avem grijă de noi, avem totuși o vârstă, mai ales el. Ar trebui și noi totuși să mai facem un bazin, să mai mergem la băi”, a mai spus Dana Năstase.

Apoi a explicat cum au ajuns să aibe un domeniu atât de mare: „Proprietatea am extins-o în timp. Întâi am luat o bucățică, acolo unde este casa mică de lemn, după aceea au venit tot felul de vecini să vândă câte 200 de metri pătrați, câte 500, 800. Erau tot felul de mini-grădini. Și tot ceea ce vedeți, fiecare scândură, fiecare stâlp, fiecare pom este pus de Adrian și de mine”.

CLICK! SPUNE: Inițial au vrut să cumpere teren la Breaza

Adrian Năstase a povestit în trecut că au ajuns să-și facă celebra fermă la Cornu abia după ce au prospectat mai multe terenuri la Breaza. Dar au ales Cornu în cele din urmă, pentru că acolo aveau casa părinții soției sale. Au pornit de la 2.500 de metri părtați și s-au extins ușor-ușor, până au ajuns la 1,77 de hectare. Au avut perioade când au crescut foarte multe animale aici, porci, vaci... Cea mai cunoscută a fost, însă, crescătoria de găini, care realiza zilnic în jur de 2.000 de ouă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net