De ce a devenit Grecia raiul condamna╚Ťilor?

Sorin Oprescu ├«ngroa┼č─â r├óndurile condamna┼úilor care p─âr─âsesc Rom├ónia ├«nainte de aflarea sentin┼úei. El a fost re┼úinut mar┼úi, la Atena. Al┼úi fugari celebri care au ales Grecia ca destina┼úie pentru a sc─âpa de justi┼úia din Rom├ónia sunt Elena Udrea, fostul ac┼úionar dinamovist Drago┼č S─âvulescu ┼či miliardarul israelian Benyamin Steinmetz. 

image
Chirurgul Sorin Oprescu a cerut azil politic în Grecia. Foto: Mediafax

Ultimul fugar care a ales Grecia este Sorin Oprescu (70 de ani), fost primar general al Capitalei. Acesta a fost re┼úinut mar┼úi, ├«n Grecia, iar ieri a aflat c─â urm─âtoarele 40 de zile le va petrece dup─â gratii ├«n aceast─â ┼úar─â. Oprescu a fost dus ├«n fa┼úa unei instan┼úe elene, care l-a ├«ntrebat dac─â vrea s─â se ├«ntoarc─â ├«n Rom├ónia, iar acesta a refuzat. 

Sorin Oprescu a ie╚Öit din ╚Ťar─â prin Vama Giurgiu

Pe 13 mai, ziua ├«n care a primit condamnarea definitiv─â de 10 ani ┼či 8 luni pentru corup┼úie, Oprescu nu a fost de g─âsit ├«n Rom├ónia, a┼ča c─â a fost dat ├«n urm─ârire general─â de autorit─â┼úile de la Bucure┼čti.

Ulterior, s-a aflat c─â fostul edil ie┼čise din ┼úar─â cu dou─â s─âpt─âm├óni ├«nainte de pronun┼úarea sentin┼úei, pe la Vama Giurgiu. Oprescu a fost trimis ├«n judecat─â ├«n 2015 pentru luare de mit─â, sp─âlare de bani, abuz ├«n serviciu ┼či constituire a unui grup infrac┼úional organizat. Obiectul flagrantului din 2015 a fost suma de 25.000 de euro, primit─â de Sorin Oprescu din partea unui fost director de la Administra┼úia Cimitirelor.

La perchezi┼úiile desf─â┼čurate atunci la locuin┼úa lui, pe l├óng─â cei 25.000 de euro, au mai fost g─âsite sume de bani pe care fostul primar nu le-a putut justifica ├«n fa┼úa anchetatorilor. De asemenea, magistra┼úii au decis confiscarea extins─â a imobilului situat ├«n Bucure┼čti, pe strada Her─âstr─âu, cump─ârat de Sorin Oprescu prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica. ├Än plus, a fost men┼úinut sechestrul asigur─âtor asupra unui imobil din Ciolpani. 

Udrea sus╚Ťine c─â este arestat─â ilegal ├«n Grecia

image
Elena Udrea se consideră o victimă a justiţiei. Captură Digi 24

Zi cu emo┼úii a fost ┼či pentru Elena Udrea (48 de ani), aflat─â din 7 aprilie dup─â gratii, ├«n Bulgaria, ┼úar─â ├«n care a fost capturat─â pe c├ónd ├«ncerca s─â ajung─â tot ├«n Grecia.

Curtea de Apel din Sofia a mai am├ónat ├«nc─â o dat─â pronun┼úarea ├«n procesul fostului ministru al Turismului. Am├ónarea a fost cerut─â de avoca┼úii Elenei Udrea, care sper─â ca, ├«ntre timp, ├«n Rom├ónia s─â se pronun┼úe o decizie favorabil─â ├«n recursul ├«n casa┼úie de la ├Änalta Curte, cu privire la suspendarea pedepsei de 6 ani de ├«nchisoare pe care Elena Uderea a primit-o ├«n dosarul ÔÇ×Gala ButeÔÇŁ. 

Ea a p─â┼čit cu z├ómbetul pe buze ┼či foarte ├«ncrez─âtoare ├«n sala de judecat─â de la Sofia. ├Äntrebat─â de jurnali┼čtii afla┼úi la fa┼úa locului cum se simte, Udrea a r─âspuns degajat─â ┼či z├ómbitoare: ÔÇ×Bine, ca de obicei!ÔÇŁ, dup─â cum anun┼ú─â antena3.ro.

La ie┼čirea din sala de judecat─â, aceasta a fost ceva mai vorb─ârea┼ú─â. ÔÇ×Sunt arestat─â ilegal de 40 de zile!ÔÇŁ, au fost primele ei cuvinte. ÔÇ×Aproape nici o ┼úar─â din Europa nu mai trimite condamna┼úii ├«napoi ├«n Rom├ónia, din cauza condi┼úiilor din ├«nchisori. Dar nu asta ar fi problema principal─â, ci faptul c─â nu am avut un proces corectÔÇŁ, a explicat, apoi, fostul politician. Elena Udrea a fost condamnat─â la 6 ani de ├«nchisoare ├«n dosarul ÔÇ×Gala ButeÔÇŁ, dup─â ce a fost acuzat─â de luare de mit─â ┼či abuz ├«n serviciu. ├Än ziua c├ónd a fost dat─â sentin┼úa, pe 7 aprilie, ea n-a mai fost g─âsit─â de autorit─â┼úi. Dat ├«n urm─ârire, fostul ministru a fost prins ├«n Bulgaria, la Kulata, ├«n apropierea grani┼úei cu Grecia, ┼úar─â unde aceasta ┼či-ar dori s─â ob┼úin─â azil politic. 

S─âvulescu, sub control judiciar 

image
Drago┼č S─âvulescu, fost ac┼úionar la echipa de fotbal Dinamo. Foto: Mediafax

Un alt caz celebru este al fostului ac┼úionar de la Dinamo, Drago┼č S─âvulescu (48 de ani). Acesta a plecat din Rom├ónia la ├«nceputul anului 2019, ├«nainte cu pu┼úin timp s─â-i fie pronun┼úat─â pedeapsa ├«n dosarul ├«n care era judecat. S-a stabilit ├«n Italia, la Napoli, iar la c├óteva s─âpt─âm├óni a venit ┼či pedeapsa: ├«n februarie 2019, S─âvulescu a primit condamnarea de 5 ani ┼či 6 luni de ├«nchisoare cu executare ├«n dosarul retroced─ârilor ilegale de plaje din Constan┼úa. ├Äns─â judec─âtorii italieni nu l-au extr─âdat ┼či, ulterior, au dispus suspendarea execut─ârii pedepsei.

├Än concluzie, at├óta vreme c├ót nu p─âr─âsea Italia, S─âvulescu se putea considera un om liber. Cu aceast─â decizie ÔÇ×├«n buzunarÔÇŁ, b─ârbatul a plecat ├«n vacan┼ú─â ├«n Grecia, unde a fost prins de poli┼úi┼čtii eleni ├«n data de 9 august 2021, pe insula Mykonos. ÔÇ×Vinovat─âÔÇŁ de capturarea omului de afaceri a fost chiar iubita sa, care a avut proasta inspira┼úie de a posta pe re┼úelele sociale fotografii cu ei doi ├«n Grecia. Dup─â o scurt─â vreme petrecut─â dup─â gratii, S─âvulescu a fost pus ├«n libertate, sub control judiciar, iar aventura din Grecia a fost dat─â uit─ârii. 

Autorităţile elene au împiedicat extrădarea lui Beny Steinmetz

image
Beny Steinmetz n-are voie s─â p─âr─âseasc─â teritoriul elen. Foto: EPA-EFE

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz (66 de ani) a fost condamnat ├«n decembrie 2020 de justi┼úia rom├ón─â la 5 ani de ├«nchisoare ├«n dosarul retroced─ârii ilegale a Fermei Regale B─âneasa ┼či a P─âdurii Snagov.

Un an mai t├órziu, el a fost re┼úinut pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene, ┼či a fost prezentat instan┼úei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea p─âr─âsirii teritoriului grec. Norocul i-a sur├ós omului de afaceri israelian pe 30 martie 2022, c├ónd Curtea de Apel de la Atena a respins cererea autorit─â┼úilor rom├óne de extr─âdare a acestuia.

Decizia instan┼úei din Atena s-a bazat pe dou─â motive: miliardarului israelian i-ar fi fost ├«nc─âlcat dreptul la un proces echitabil ├«n Rom├ónia ┼či c─â exist─â riscul de a fi supus unui tratament discriminatoriu ┼či degradant dac─â ar fi extr─âdat, conform hotnews.ro.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro!┬á ┬á

image png
carmen tanase jpeg
card ajutor jpg
Vladimir Putin FOTO AFP
image png
mircea solcanu2 png
12 linda evangelista main jpg jpeg
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg
orban zelenski jpg