Sorin Oprescu, în fruntea listei urmăriților general. Și un fost director în Primăria Capitalei este căutat
Sorin Oprescu îngroașă rândurile românilor condamnați care au dat bir cu fugiții. Nu a mai așteptat să afle verdictul în dosarul în care era judecat pentru corupție și a plecat din țară. Fostul medic se sustrage unei pedepse de 10 ani și opt luni de închisoare.
Fostul edil al Capitalei este oficial dat în urmărire generală. El apare pe lista persoanelor căutate de Poliția Română, după ce a nu a fost găsit de autorități la mai multe domicilii.
Sorin Oprescu a fost căutat de polițiști atât în locuința din strada Herăstrău, București, cât și în casa din Ciolpani, Ilfov. Nici urmă de proaspătul condamnat. De altfel, vecinii spun că nu l-au mai văzut de zile bune acasă în Capitală.
Se pare că acesta ar fi părăsit deja România. Surse citate de Antena3susțin că Sorin Oprescu ar fi ieșit din țară prin Vama Giurgiu, în urmă cu două săptămâni.
Nici Bogdan Popa, unul dintre subalternii săi la Primăria Capitalei, condamnat în același dosar, nu a fost găsit la domiciliu. Și el a fost dat în urmărire generală, având de executat o pedeapsă de 11 ani și șase luni de închisoare.
Șase ani și jumătate de procese
Sorin Oprescu și-a primit condamnarea finală după șase ani și jumătate de procese. Dacă în 2019, Tribunalul București l-a condamnat la 5 ani și patru luni de închisoare, Curtea de Apel a dublat pedeapsa: 10 ani și opt luni.
Fostul primar este acuzat de trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu. Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.
La perchezițiile desfășurate atunci la locuința lui, pe lângă cei 25.000 de euro, au mai fost găsite sume de bani pe care fostul primar nu le-a putut justifica în fața anchetatorilor.
Trimis în judecată în 2015
Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care Bogdan Popa - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Mircea Octavian Constantinescu - directorul Direcţiei economice din Primăria Generală, Florin Şupeală - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Claudiu Bengalici - administrator al unei societăţi comerciale, Cristian Stanca - fost şofer al lui Oprescu şi Ruxandra Avasiloae - director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.
Procesul a început la finalul lui 2015, iar prima decizie a venit în 2019: 5 ani și patru luni pentru Sorin Oprescu. Procurorii și apărarea au făcut apel la decizia instanței, apelul a fost admis și Curtea de Apel și-a anunțat azi decizia.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro