De ce s-au ales cu dosar penal doi turiști germani care au crezut că România e în Shengen. Ce greșeală imensă au făcut
Doi germani, care se aflau în vacanță în România, au comis o greșeală imensă, crezând că țara noastră a intrat deja în spațiul Shengen.
Cei doi călătoreau pe bicicletă și au intrat ilegal în Ungaria, printr-un punct de trecere a frontierei temporar, închis însă în acel moment.
La puțin timp după cei doi au intrat ilegal în Ungaria, scrie Presa SM, autoritățile maghiare au dat alerta și, după ce au reușit să-i identifice, cei doi s-au ales cu dosare penale pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Cazul nu este, însă unul singular. Frecvent, turiști străini din UE, care călătoresc cu bicicletele, motocicletele sau chiar pe jos, ajung să încalce legea neintenționat, au transmis reprezentații Poliției de Frontieră.
Întâmplarea a avut loc miercuri, pe 3 mai, în jurul orei 17:40. Cei doi turiști germani au vrut să treacă, cu bicicletele, din România în Ungaria pe la Bercu (jud. Satu Mare) - Garbolcz (Ungaria), ghidați de GPS. Au ocolit obstacolul de beton și bariera și au pătruns ilegal pe teritoriul Ungariei, scrie sursa citată.
Cum au reacționat turiștii când au fost prinși
După ce au fost prinși, turiștii le-au spus autorităților maghiare că fuseseră ghidați de GPS și că, obișnuiți să călătorească liber prin Europa, fără controale vamale, nu știau că comit o faptă ilegală.
Cei doi s-au ales cu dosare penale pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. Recent, Parchetul de pe lânga Judecătoria Satu Mare a dat "renunțare" în acest caz.
Contactați de jurnaliștii Digi24.ro pentru un punct de vedere, reprezentanții Poliției de Frontieră spun că acesta nu e un caz singular. Frecvent, turiști străini din UE, care călătoresc cu bicicletele, motocicletele sau chiar pe jos, ajung să încalce legea neintenționat.
La granița României cu Ungaria există 10 astfel de puncte de frontiere temporare, deschise doar sâmbăta, între orele 10:00-18:00 (ora României).
„Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a înregistrat mai multe astfel de evenimente în zona de responsabilitate de pe raza județului Satu Mare. Au fost situații în care cetățeni străini, din state membre ale Uniunii Europene, care călătoreau fie cu bicicletele, fie cu motocicletele sau chiar pe jos, au ajuns în situația de a încălca regimul juridic al frontierei de stat, fie intrând, fie ieșind ilegal de pe teritoriul statului român.
Nu pentru că ar fi avut ca intenție eludarea controlului de frontieră – pentru că în toate cazurile persoanele dețineau documente legale de călătorie – ci pentru că nu s-au informat în prealabil cu privire la condițiile de călătorie, respectiv de intrare ori de ieșire de pe teritoriul României.
Vorbim despre niște căi de comunicație între România și Ungaria pe care sunt amplasate puncte temporare de trecere a frontierei de stat. În județul Satu Mare funcționează trei astfel de puncte: două în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Petea – Peleș și Bercu – și unul în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Carei – la Horea.
Acestea sunt operaționale în zilele de sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00 (ora României) și sunt destinate tranzitării frontierei de stat de către cetățenii din zona adiacentă graniței. Toate celelalte persoane care doresc să tranziteze frontiera de stat a României pot face acest lucru prin punctele de frontieră deschise traficului internațional și, bineînțeles, în baza unui document de călătorie valabil.
Sunt ghidate prost de GPS
Persoanele care ajung în situații precum cea la care faceți referire sunt în special cetățeni care se ghidează în călătoriile lor folosind aplicații GPS și nu călătoresc pe autostrăzi ori drumuri rapide, ci aleg mai degrabă căi de comunicații care traversează localități. Și aceste căi de comunicații care fac legătura între localități de pe teritoriul României și al statului vecin și care sunt prevăzute cu aceste puncte temporare de trecere a frontierei de stat sunt, bineînțeles, vizualizate pe aplicațiile de ghidare, însă nu toate persoanele care le folosesc se informează în prealabil cu privire la posibilitatea tranzitării dintr-un stat în altul prin aceste zone.
Aceste drumuri transfrontaliere la care facem referire nu sunt destinate tranzitului internațional al persoanelor peste frontiera de stat, cu excepția zilei de sâmbătă, când, într-un interval orar foarte bine stabilit cu autoritățile statului vecin, pot fi folosite de către populația din proximitatea acestor locații pentru a ieși sau a intra în și din România.
Mai mult, nici pe aplicația traficonline, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră Române, nu sunt evidențiate aceste puncte temporare, tocmai pentru a nu induce în eroare participanții la traficul transfrontalier, aceste locații având un regim special. Drumurile transfrontaliere nu sunt situate pe căi principale de comunicații, ci pe căi secundare, iar ideea principală care a dus la construirea acestora a fost susținerea cooperării între comunitățile din zona adiacentă a frontierei de stat din România și statul vecin”, a transmis, pentru Digi24.ro, comisar șef de politie Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Satu Mare.