Decizia de ultim moment care îi privește pe bugetari. Ce se întâmplă cu salariile de la 1 iulie 2024

Hotărârea de Guvern cu privire la majorarea salariului minim, de la 1 iulie, nu va fi adoptată astăzi, în ședința de Guvern. Proiectul nu s-a aflat pe ordinea de zi din cauză că lipseau unele avize. A lipsit testul IMM care este, de fapt, un sondaj pe care statul îl face în rândul firmelor, pentru a fi văzut impactul creșterii salariului minim. 

Ce s-a întâmplat cu Hotărârea de Guvern cu privire la majorarea salariilo minime Foto: Shutterstock
Ce s-a întâmplat cu Hotărârea de Guvern cu privire la majorarea salariilo minime Foto: Shutterstock

De ce nu mai cresc salariile de la 1 iulie 

Executivul nu a primit avizele necesare pentru adoptare, iar proiectul nu mai este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi. În continuare, însă sunt discuţii privind scutirea de taxe pentru salariul minim. Această majorare a salariului minim a fost discutată în coaliție și promisă de Guvern, însă nu se află pe ordinea de zi a ședinței. Motivul este acela că nu sunt toate avizele necesare, lipsește testul IMM. Fără acest test, actul nu poate intra în procedură legislativă, nu poate fi avizat de celelalte ministere. 

Lipsesc toate avizele necesare 

Guvernul trebuie să aștepte ca Ministerul Economiei se termină acest test al IMM, care este, de fapt, un sondaj pe care statul îl face în rândul firmelor, pentru a vedea care va fi impactul creșterii salariului minim. După ce acest test este finalizat, trebuie să se pună de acord cât anume vor scuti de taxe. În momentul de față, salariul minim pe economie brut este de 3.300 lei. Acest lucru înseamnă că în mână oamenii primesc 2.080 lei. 

Care sunt variantele existente 

Sunt două variante pe masă: atât premierul, cât și patronate le-au cerut să fie scutiți de taxe 300 lei din salariul minim. Asta înseamnă că această scutire ar oferi angajaților un salariu net de 2.352 lei. În prezent, scutirea de taxe este de 200 lei și expiră la finalul lunii iunie. De aceea, trebuie să pună de acord și Ministerul Finanțelor să vină cu cifre pentru această scutire de taxe de 300 lei. Vor rămâne scutite de taxe firmele până la finalul acestui an, iar de anul viitor trebuie să intre în vigoare o nouă reformă fiscală prin care statul să crească încasările la bugetul de stat. 

Creșterea salariului minim pe economie ar urma să producă efecte

Practic, PNL și PSD s-au certat pe o diferență de 45 lei. Liberalii au cerut ca statul să suporte mai mult, să scutească de taxe 300 lei, în timp ce la nivelul social-democraților au fost ezitări și au cerut ca mai întâi să vadă cifrele. În urma acestei negocieri, practic, angajații cu cel mai mic salariu reușesc să câștige 45 lei în plus. Asta înseamnă 1,5 lei pe zi, atât câștigă în plus, dacă merg pe această formulă.

Creșterea salariului minim pe economie ar urma să producă efecte, pentru că de salariul minim pe economie sunt legate și indemnizațiile persoanelor cu handicap, și punctul de amendă care odată cu creșterea salariului minim ar putea crește și el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Printesa Diana  jpg
baza jos elefanti 1 jpg
front masini 1 jpg
Prințul William  foto   GettyImages jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
sah pexels jpg
traseul meditatiei1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net