Locul de muncă unde ești plătit cu peste 10.000 de lei pe lună. De ce toată lumea fuge de acest job

Pe piață sunt oportunități de muncă bine plătite care rămân neocupate din cauza reticenței tinerilor din România. Spre exemplu, în sectorul agricol, fermierii oferă salarii atrăgătoare pentru munci agricole specializate. Un tractorist poate ajunge să câștige peste 10.000 de lei, scrie adevărul.ro. 

Locul de muncă unde ești plătit cu peste 10.000 de lei - Foto: Shutterstock
Locul de muncă unde ești plătit cu peste 10.000 de lei - Foto: Shutterstock

Locul de muncă din România plătit cu 10.000 de lei

Tractoriștii sunt printre cei mai căutați lucrători, cu salarii care pot ajunge până la 15.000 de lei, pe lună. „În fiecare an avem aceeași problemă. Nu găsim oameni, deși le oferim salarii bune. Un tractorist poate să ia pentru 2-3 ore de muncă pe zi 4.000 - 5.000 de lei în mână. Cu normă întreagă, un tractorist care lucrează pe combină ajunge și la 15.000 net, dar tot sunt de negăsit. În general, le dăm cam 10.000 de lei net, adică 2.000 de euro, dar mai nou e misiune imposibilă să-i identificăm. Mulți sunt prin alte țări, mai ales Franța, Italia, Anglia, Germania și Spania”, spune Dan Câmpean, fermier.

„Ai pauze de masă, de țigară și cafea"

Mulți români calificați în această meserie au plecat de ani buni în străinătate, iar acum ezită să se întoarcă. „Tinerii nu se mai îndreaptă spre genul ăsta de meserie, liceele agricole nu sunt deloc la căutare.

Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Toți visează la mașini de lux și vile, dar când să muncească e mai greu. Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios”, mai spune el.

Cu toate acestea, oamenii cu experiență aleg să muncească în străinătate pe tractoare. De exemplu, un anunț de angajare postat pe o platformă cunoscută din Austria oferă 1550 - 1800 €/luna pentru un tractorist. Acesta trebuie să aibă experiență în conducerea unui tractor, permis de conducere cat. B, responsabilitate, seriozitate, implicare.

Câte licee cu profil agricol mai avem în România

În România, sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase, indiferent de profil.

Dacă liceele agricole nu prea scot tractoriști, Școala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlășinești, județul Botoșani, a devenit singura „pepinieră” de tractoriști din țară. În fiecare vară, cel puțin 20 de tineri din clasa terminală își găsesc imediat după cursuri locuri de muncă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net