Descoperire extrem de rară în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii Mavrogheni din Capitală FOTO

Ultima actualizare:

O echipă de experți din România s-a reunit pentru a studia un sicriu desosbit, scos la suprafață în timpul unor săpături din curtea unei biserici din București. Descoperirea i-a uluit și încântat în aceeași măsură pe arheologii care au venit să studieze ceea ce s-a dovedit a fi un rar sicriu din zinc.

Sicriul, ornat cu îngerași metalici

Biserica Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”.Foto: Facebook/Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu
Biserica Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”.Foto: Facebook/Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

S-a întâmplat anul trecut, când, la doi metri adâncime, în spatele unei cișmele din curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” a fost descoperit obiectul rar. Este vorba despre un sicriu din zinc ornat cu îngerași metalici, după cum anunță Muzeul Municipiului București într-o postare pe facebook.

image

„Dormeau adânc sicriele de... zinc

Și era primăvara anului curent, când, cu ocazia cercetărilor arheologice întreprinse de echipa Muzeului Municipiului București în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”, în spatele unei cișmele și la vreo doi metri adâncime, truela a scârțâit metalic la contactul cu un obiect gri-verzui. Tocmai fusese descoperit capacul unui sicriu, nu foarte bine conservat dar decorat cu îngerași metalici pe colțuri, care sigila înăutru mărturii fizice dintr-o epocă apusă”, povestesc reprezentanții Muzeului București pe Facebook.

„Cum nu de multe ori întâlnești astfel de situații în săpăturile arheologice din București, imediat după curățare și înregistrarea contextului a fost luată decizia ca sicriul să fie scos întreg și pregătit pentru restaurare, urmând să fie deschis într-un mediu sigur și controlat, care să îi pună cât mai puțin în primejdie integritatea.

Înainte de acest demers, au fost realizate analize chimice in situ și astfel a putut fi determinat că materialul din care a fost confecționat este zincul (puternic corodat), o informație capitală pentru a ști cum anume să fie manipulat și mai ales ce tratamente de restaurare îi pot fi aplicate.

Scoaterea lui nu a fost deloc o treabă ușoară, însă soluțiile tehnice atent planificate au dat rezultatele dorite. Sicriul a fost scos intact și ranforsat astfel încât să reziste la transportul până la laboratorul de restaurare”, dau detalii cei care au participat la operațiune.

image

Sicriul, studiat și deschis într-un mediu securizat

Transportul sicriului s-a făcut în condiții stabilite în cele mai mici detalii pentru a nu suferi niciun fel de stricăciune. A ajuns în unicul laborator din țară unde o echipă de experți s-au apucat de treabă.

image

Înainte de orice s-au luat măsuri și pentru siguranța specialiștilor care studiază sicriul vechi din zinc.  

„Șansa lui a fost că (încă mai) există restauratori și laboratoare la noi în țară care pot să facă față unor astfel de provocări.

Laboratorul de Restaurare de la Muzeul Olteniei Craiova și specialiștii de acolo sunt printre puținii profesioniști care au rămas dedicați unei astfel de profesii. Le mulțumim și pe această cale că au răspuns pozitiv apelului nostru.

Odată ajuns la Craiova, restauratorii de acolo, în frunte cu dl. Leonard Ionescu, au luat toate măsurile necesare pentru securizarea obiectului și eliminarea oricăror pericole biologice prin expunerea la tratamente fizice și chimice.

Apoi, când au considerat că au toate datele necesare și au ajuns la punctul în care sicriul putea fi deschis, ne-au chemat pentru a-l cerceta împreună.

Despre ce și pe cine ascundea capacul (dublu, după cum o să aflați) sicriului de zinc de la Mavrogheni, o să aflați într-o postare ulterioară”, transmite Muzeul București pe Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2060770343 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa verde jpg
accident bucuresti jpg
Stațiunile din județul Brașov rămân în topul preferințelor românilor FOTO Poiana Brașov
image png
Satul Târsa din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
454708605 8895222737161099 1234390086311424873 n jpg
Balea Lac scaled 1 logo jpg
monede valoroase depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net