Discursul șefei de promoție de la un liceu din Arad, devenit viral. „Ce m-a învăţat şcoala? Să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi...”

„Şcoala m-a învăţat să mint şi să îmi şterg cu buretele personalitatea”, sunt cuvintele Iuliei, șefa de promoţie, de la un liceu din Arad. Discursul său la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a a creat o adevărată isterie și a devenit rapid viral.

Discursul șefei de promoție de la un liceu din Arad, devenit viral / foto: Facebook
Discursul șefei de promoție de la un liceu din Arad, devenit viral / foto: Facebook

Iulia Cociuba, șefă de promoție la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, a susținut un discurs inedit la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a. Curajoasă, absolventa a vorbit despre experiențele și sentimentele care au încercat-o în cei patru ani de liceu. Bineînțeles, nu a fost un discurs clasic, de mulțumire, ci a scos în evidență lipsurile sistemului educaţional românesc. Întregul moment a fost filmat și publicat pe rețelele de socializare, devenind rapid viral.

„Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar trei sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit la cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

„Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit”

Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp. n încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”, a spus tânăra.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
priza jpeg
ploaie freepik jpg
ploaie jpg
azuga jpg
8ezZh9izOGs 3L jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net