Dosarul de pensionare. Actele de care ai nevoie la Casa de Pensii

image
Dosarul de pensionare se poate depune la ghișeul caselor de pensii sau în format electronic

Ai ├«mplinit v├órsta standard de pensionare ╚Öi vrei s─â ie╚Öi din activitate? Este obligatoriu s─â depui dosarul de pensionare. Click! ├«╚Ťi spune care sunt actele de care ai nevoie la Casa de Pensii.

V├órsta standard de pensionare ├«n Rom├ónia este de 65 de ani la b─ârba╚Ťi ╚Öi de 63 de ani la femei, care va fi atins─â abia ├«n 2030. ├Än prezent, pot ie╚Öi la pensie cele care sunt n─âscute ├«n martie 1959 ╚Öi au un stagiu maxim de cotizare de 31 de ani ╚Öi 4 luni.

Ca s─â poat─â intra ├«n drepturi, rom├ónii trebuie s─â depun─â un dosar de pensionare, care s─â con╚Ťin─â mai multe acte, la casa teritorial─â de pensii de care apar╚Ťine. Mai exact:

 • cerere tip pentru ├«nscrierea la pensie ;
 • carnetul de munc─â (original ┼či copie);
 • adeverin┼úe privind vechimea ├«n munc─â sau vechimea ├«n serviciu realizat─â, completate potrivit legii;
 • adeverin┼úa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munc─â (original);
 • adeverin┼úa privind condi┼úiile de munc─â deosebite, speciale ┼či/sau alte condi┼úii (original);
 • actele de stare civil─â ale solicitantului:
 • BI/CI;
 • certificat de na┼čtere ┼či de c─âs─âtorie (original ┼či copie);
 • livretul militar (original ┼či copie);
 • diploma de absolvire a ├«nv─â┼ú─âm├óntului universitar (original ┼či copie) ┼či adeverin┼úa din care s─â rezulte durata normal─â, perioada studiilor ┼či faptul c─â acestea au fost urmate la zi;
 • dovada ├«ncet─ârii calit─â┼úii de asigurat ├«n cazul ├«nscrierii la pensie anticipat─â sau pensie anticipat─â par┼úial─â, pentru persoanele care, la data solicit─ârii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
 • adeverin┼ú─â care s─â ateste perioadele de activitate realizate dup─â data de 1 ianuarie 2011 (original);
 • dovada echival─ârii de c─âtre statul rom├ón a cursurilor desf─â┼čurate ├«n cadrul unor institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├ónt universitar din str─âin─âtate;
 • procura special─â, pentru mandatar (original ┼či copie);
 • acte pentru dovedirea calit─â┼úii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, ┼či/sau al Legii recuno┼čtin┼úei fa┼ú─â de eroii-martiri ┼či lupt─âtorii care au contribuit la victoria Revolu┼úiei rom├óne din Decembrie 1989, precum ┼či fa┼ú─â de persoanele care ┼či-au jertfit via┼úa sau au avut de suferit ├«n urma revoltei muncitore┼čti anticomuniste de la Bra┼čov din noiembrie 1987, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare.

Când se depune dosarul de pensionare

├Än sistemul public de pensii, pensiile se pl─âtesc de la data acord─ârii, stabilit─â prin decizie a casei teritoriale de pensii. Execep╚Ťie fac pensia anticipat─â ┼či anticipat─â par┼úial, care se pl─âtesc de la data ├«ncet─ârii calit─â┼úii de asigurat.

În situaţia în care data îndeplinirii condiţiilor de pensionare coincide cu o zi de sărbătoare legală, de repaos săptămânal sau când serviciul este suspendat, cererea de pensionare, împreună cu actele necesare, se poate depune în prima zi lucrătoare ce urmează, fiind considerată depusă în termen.

Termenele prev─âzute de lege pentru depunerea ┼či solu┼úionarea cererilor de pensionare se socotesc pe zile "libere", ├«n sensul c─â nu se iau ├«n calcul ziua c├ónd ├«ncep s─â curg─â ┼či nici ziua ├«n care s-au sf├ór┼čit. ├Än situa┼úia ├«n care ultima zi este o zi nelucr─âtoare, respectiv zi de s─ârb─âtoare legal─â, de repaus s─âpt─âm├ónal sau c├ónd serviciul este suspendat, termenul se va prelungi p├ón─â la sf├ór┼čitul zilei lucr─âtoare ce urmeaz─â.

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, respectiv de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.

Decizia cuprinde temeiurile de fapt ┼či de drept ├«n baza c─ârora se admite sau se respinge cererea de pensionare. ├Än termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulat─â la cererea titularului.

Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.

Cum depun dosarul de pensionare cei care stau în străinătate

Conform Legii Pensiilor, persoanele domiciliate ├«n str─âin─âtate pot transmite cererea prin care solicit─â pensie din sistemul public de pensii, ├«mpreun─â cu actele prin care se dovede┼čte ├«ndeplinirea condi┼úiilor prev─âzute de prezenta lege, la casa teritorial─â de pensii competent─â, ├«n func┼úie de ultimul loc ├«n care au fost asigurate ├«n Rom├ónia, respectiv la casa de pensii sectorial─â competent─â.

Actele se pot depune și în sistem electronic.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/afla-cand-iesi-la-pensie-dupa-anul-nasterii

https://www.click.ro/news/national/4-categorii-de-pensii-se-majoreaza-de-la-1-septembrie

wizz air avion jpeg
soferi opriti de politisti jpeg
jennifer lopez ben affleck jpg
Anne Heche FOTO Getty Images
caliu clejani jpg
6 act gheorghe dinca foto mediafax politia romana jpeg
FotoJet (2) jpg
pexels oleksandr pidvalnyi 321576 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
6 act gheorghe dinca foto mediafax politia romana jpeg
fbi donald trump 2 webp
calendar ortodox 2021 13 august sf tihon din zadonsk png
calendar ortodox 2021 12 august sfintii mucenici fotie si anichint png
FotoJet (1) jpg
wizz air avion jpeg