Drama micilor fermieri români. Își vând vacile pe site-uri de anunțuri!

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Este dezastru în sectorul zootehnic. Fermierii care produc lapte trăiesc o adevărată dramă. Îşi vând vacile una câte una, iar alţii ferma cu totul. Sunt nevoiţi să vândă sau să îşi ducă la tăiere vacile, pentru că preţul la furaje a crescut considerabil, iar preţul laptelui la poartă este derizoriu.

Fermierii se plâng că furajele  s-au scumpit, dar ei vând laptele la un preţ derizoriu
Fermierii se plâng că furajele s-au scumpit, dar ei vând laptele la un preţ derizoriu

Majorarea cheltuielilor îi determină să renunțe

O bătaie de joc! Interesul e să ne închidă, să rămână doar cei mari”, a declarat pentru Click! un fermier care şi-a vândut pe OLX ferma cu 11 vaci.

Sorin R. este un mic fermier din Siliştea, judeţul Maramureş. Şi-a vândut ferma cu 11 vaci pentru că nu a mai reuşit să facă faţă activităţii. Cheltuielile cu furajele au crescut cu 50%, şroturile de soia folosite la furaje sunt 2.400-2.500 lei/kg.

Citește și: Un fermier din Bihor, dat în urmărire generală după ce a plantat cannabis prin fonduri europene

La acestea se adaugă cheltuielile cu gazul, curentul, iar toate acestea împreună ajung să îi cocoşeze pe micii fermieri. Aşa ajung fie să îşi vândă animalele, fie să le ducă la abator. În domeniul zootehnic se constată de ceva vreme o scădere considerabilă a efectivelor de bovine. Aşa se face că din magazine ajungem să cumpărăm carne din import.

Cu 1,70 lei pe litru de lapte la poartă nu ai cum să îţi susţii activitatea. Iar în magazin se vinde cu 10 lei. Asta înseamnă că alţii fac bani pe pielea ta. Cei care au 10, 15, 20 de vaci dispar şi rămân cei mari care sunt conectaţi la subvenţii foarte mari. Ăsta este interesul. Noi, cei mici, nu avem cum să supravieţuim. Ajuţi la procesare, ajuţi cât poţi, dar, în schimb, tu nu eşti ajutat cu nimic. Dai pe furaje o grămadă de bani, iar tu mă plăteşti pe litru de lapte cu 1,70 lei? Şi preţul ăsta e mai mare, că până acum a fost 1,35 lei. Practic pe micul producător îl închizi”, a povestit Sorin R., pentru Click!.

Vezi și: Un fermier le-a pus vacilor ochelari de realitate virtuală

Laptele este colectat de la poarta fermei în cisternă, este transportat la centrul de colectare, apoi este răcit, un procedeu de care se ocupă oameni anume angajaţi, apoi merge spre fabrică, iar de aici la distribuitor sau direct la retailer. Aşa se face că preţul laptelui creşte, iar azi a ajuns să fie de zece ori mai scump decât cel pe care îl primeşte producătorul.

Vacile domnului Sorin  şi-au găsit proprietar nou
Vacile domnului Sorin şi-au găsit proprietar nou

«Laptele costă 1,70 lei/litru la poartă»

Micul fermier din Siliştea, judeţul Maramureş, şi-a început afacerea în 2013. Atunci litrul de lapte la poartă era plătit cu 1,35 lei. În zece ani preţul a crescut insignifiant, în timp ce preţul motorinei aproape s-a dublat, de la 4 lei cât era în 2013.

Cuţitul i-a ajuns la os. A scos ferma la vânzare pe un site de anunţuri. Preţul, doar 50.000 de lei.  „Este prea mare bătaia de joc. Uitaţi-vă pe internet. E plin de anunţuri din partea micilor fermieri. Se vând vacile cu grămada. Şi la preţuri derizorii”.

Nu rata nici: A murit Dan Țandea, cel mai mare fermier din Cluj. A fost găsit mort într-o fosă septică

Trei luni a aşteptat fermierul din Siliştea până s-a ivit un cumpărător. Ne-a spus că se gândea deja că le va duce la abator. Unde şi acolo trebuie să aştepţi câteva săptămâni până îţi vine rândul, pentru că mulţi dintre micii fermieri îşi închid fermele. Până la urmă Sorin R. a vândut ferma, dar pe un preţ mic.

Gândiţi-vă că acum aproape 10 ani, când am cumpărat prima vacă, am plătit pe ea 4.500 de lei. Am vândut, pot să spun, sub preţul de acum 10 ani. Asta e! Nu ştiu sigur ce o să fac. Poate, cine ştie, mă angajez la stat. Acolo văd că merge strună. Vă spun sincer că mă gândesc serios să plec din ţară. De fapt, cu prima ocazie care mi se va ivi voi pleca din ţara asta”, ne-a mai mărturisit Sorin R.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net