Drumul secret din România care rezistă de peste 2.000 de ani. A aparținut vechii capitale a dacilor

Din păcate, cu toții am observat drumuri care în ciuda faptului că au fost asfaltate de către autorități, peste numai câteva luni, sunt din nou pline de gropi și crăpături. Cu toate acestea, există și o excepție uriașă în România! Un drum care rezistă nu de un deceniu, nu de un secol, ci de 2.000 de ani!

Drumul din capitala dacică / foto: Adevarul
Drumul din capitala dacică / foto: Adevarul

Indiferent dacă suntem șoferi sau pietoni, tuturor ni s-a întâmplat să vedem cum un drum de abia reparat este, din nou, plin de crăpături și gropi, la numai câteva luni după ce autoritățile au terminat de lucru. Ei bine, se pare că metodele simple pe care inginerii le foloseau cu mii de ani în urmă pot fi mult mai durabile decât cele moderne, deoarece în țara noastră există un drum pavat vechi de aproximativ două milenii!

Drumurile de acest fel pot fi admirate chiar și astăzi atunci când vizităm cetățile dacice din România, iar cele mai vechi astfel de structuri se pare că ar fi cele de la Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie.

Drumul vechi de 2.000 de ani

Drumul din vechea capitală a dacilor avea o lungime de 200 de metri, fiind construit în trepte. În anii 1980, el a fost restaurat și i s-au adăugat noi pietre de calcar. El era folosit de către dacii care coborau spre templele din zonă, iar o bună bucată din drum încă rămâne îngropată.

Specialiștii au analizat cu mai multă atenție drumul în ultimii ani, reușind să descopere că acesta avea un aspect vizual impresionant. El era făcut din blocuri de calcar, iar unele secțiuni erau decorate cu andezit și gresie.

Iar în privința drumului de la Piatra Roșie, o cetate ridicată de către regele Burebista, acesta poate fi admirat și astăzi, însă numai parțial. Un segment de 40 de metri din drum rămâne dezgropat, el având o lățime de aproximativ 3 metri și fiind tot din calcar. Nu mai puțin de 5 șiruri de blocuri de calcar formează acest drum fascinant, vechi de milenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Halep Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
avion klm profimedia jpg
summer 904882 1280 jpg
cea mai mica inchisoare insula sark jpg
image png
baiat mahmur jpeg
442484961 416757227861294 4073134061471763180 n jpg
Cum să eviți cele mai comune capcane la achiziționarea asigurării RCA jpg
cetate misterioasa jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net