Tanti Rița e singura locuitoare dintr-un cătun din Buzău care nu figurează pe nicio hartă

Reporterii Adevărul au vizitat-o pe unica supravieţuitoare a unui cătun pe cale de dispariţie din Munţii Buzăului. Tanti Riţa a rămas singura localnică a cătunului Brădeni, din comuna Chiliile, judeţul Buzău.

Tanti Riţa a rămas singură  în toată localitatea. Fotografii: Adevărul
Tanti Riţa a rămas singură în toată localitatea. Fotografii: Adevărul

Doar 30 de kilometri despart Buzăul de cătunul Brădeni, însă drumurile sunt atât de proaste încât drumul cu maşina durează o oră şi jumătate. Oricum, ţi-e imposibil să ajungi în Brădeni fără indicaţiile sătenilor din centrul comunei Chiliile, pentru că nu figurează pe nicio hartă.

De altfel, nici nu ar mai avea de ce, pentru că, deşi peisajul din jur este de vis, localitatea este părăsită aproape în totalitate. Peste 50 de suflete trăiau cu două decenii în urmă în cătunul Brădeni.

Populaţia a dispărut rapid, iar unele case au încremenit aşa cum le-au abandonat foştii proprietari. La ferestre pot fi zărite vase şi ghivece care par a fi puse acolo ieri, nu în urmă cu mulţi ani.

Citește și: Crăciunul ultimilor doi locuitori dintr-un cătun din Munții Buzăului

Cătunul Brădeni se află la 30 km de Buzău

Reporterul Adevărul a găsit-o acolo pe Tanti Riţa şi nici nu i-a fost greu, pentru că gospodăria ei era singura din care răzbat semne de viaţă, adică zgomotele făcute de câinii şi celelalte vieţuitoare din curte.

Chiar dacă mai are puţin şi atinge vârsta de 80 de ani, Tanti Riţa este în putere şi are grijă singură de casă şi de animalele din curte. Îşi prepară singură mâncarea, din provizii pe care fiica i le aduce din oraş o dată pe săptămână. Nimic nu ai zice că o supără pe bătrâna din Brădeni, dacă nu ţi-ar povesti cât de greu suportă singurătatea.

Citește și: Aici stau sătenii care n-au avut niciodată televizor. Cum arată satul cu doar 8 locuitori

A rămas văduvă la vârsta de 54 de ani, iar în sat e singură de peste 15 ani. ”Îmi vine greu când îmi amintesc cum era aici pe vremuri. Numai copii erau vreo zece. Era lume multă în sat, până sus pe deal. Înainte plângeam mereu, din orice. Toţi morţii din comună îi plângeam.

Până la urmă au murit cam toţi, iar câţiva bătrâni au fost luaţi de copii prin alte părţi. Şi pe mine mă vor copiii la ei, dar eu nu las în urmă locul în care am trăit o viaţă”, a mărturisit tanti Riţa pentru adevarul.ro.

Îşi umple timpul făcând carpete

image

În jurul gospodăriei femeii de 76 de ani nu este ţipenie de om pe o rază de câţiva kilometri. Liniştea devine atât de apăsătoare, se plânge pustnica, încât foarte puţin îi trebuie să intre în depresie. A mai trecut prin episoade de tristeţe profundă, însă a depăşit cumpăna prin pasiunea ei pentru cusut carpete.

”Mai întâi îmi fac treburile în curte, dau mâncare animalelor, apoi cos cât ţine lumina zilei. La o carpetă lucrez şi luni de zile, aşa de migălos e. Aşa uit de toate necazurile”, spune bătrâna din Brădeni. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net