Aici stau s─âtenii care n-au avut niciodat─â televizor. Cum arat─â satul cu doar 8 locuitori

3 decembrie 2021
image
Ion Dobre aprinde o lumânare când întunericul se întinde peste satul izolat din Munţii BuzăuluiFotografii: Iulian Bunilă

F─âr─â drumuri ┼či f─âr─â magazine, departe de civiliza┼úie - a┼ča ├«┼či duc traiul locuitorii unui c─âtun din Mun┼úii Buz─âului. Oamenii nu au nici m─âcar curent electric ┼či sunt izola┼úi ├«n peisajul trist ┼či ap─âs─âtor. C├ónd se las─â ├«ntunericul, s─âtenii folosesc lum├ón─âri sau c├óte o lantern─â.

Un ┼úinut s─âlbatic desparte centrul comunei Col┼úi de M─â┼úara, o a┼čezare uitat─â ├«n timp. Doar o veche cruce de pe la 1.800, aflat─â la o r─âsp├óntie, ├«┼úi arat─â c─â te apropii de o zon─â locuit─â. Primele semne ale c─âtunului buzoian te ├«nt├ómpin─â la cap─âtul unui tunel printre coroanele copacilor. ÔÇŁVia┼úa este grea aici. Dar dac─â ├«n locurile astea ne-am n─âscut, nu avem ce faceÔÇŁ, spune, pentru Adevarul.ro, nea Stelic─â, unul dintre cei opt locuitori ai c─âtunului M─â┼úara. Omul a lucrat la abatorul din Buz─âu, ├«ns─â a revenit ├«n casa p─ârinteasc─â, pentru a-i ├«ngriji pe b─âtr├óni, iar acum a r─âmas singur.

image
Nea Ion ┼či tanti Elena robotesc din zori ┼či p├ón─â la asfin┼úit

ÔÇŁMajoritatea vecinilor mei au ├«mb─âtr├ónit, mul┼úi au murit. Mai sunt pe la ora┼č c├ó┼úiva. Casele din sat s-au d─âr├ómat. Astea sunt toate gospod─âriile, ceea ce vede┼úi aici. Magazin ├«n c─âtunul nostru nu a fost niciodat─â. E situat la vreo doi kilometri distan┼ú─â, peste deal, la MuscelÔÇŁ, explic─â b─ârbatul c─ârunt. 

┬źMai ascult─âm ┼čtiri la radio┬╗

Cu mul┼úi ani ├«n urm─â, mai veneu negustori, ca s─â cumpere nuci ┼či prune, dar s-au r─ârit ┼či ei. Gospod─âriile sunt ├«mpr─â┼čtiate pe toat─â valea ┼či-┼úi dai seama care sunt locuite dup─â zgomotul pe care-l fac animalele din ograd─â. A┼ča i-am g─âsit pe Elena ┼či Ion Dobre, doi octogenari care au fost martori la stingerea comunit─â┼úii. ÔÇŁEra un sat ├«ntreg pe vremuri. Tr─âiau aici peste 20 de familii, care aveau c─âru┼úe ┼či boi. Plecam la c├ómp, cu to┼úii, la Padina, era alt─â via┼ú─â atunciÔÇŁ, ├«┼či aminte┼čte nea Ion. So┼úii Dobre tr─âiesc din ce le ofer─â gospod─âria. Fac m─âm─âlig─â sau coc turte ├«n cas─â, pe plita sobei, pentru c─â rar au ocazia s─â cumpere p├óine. Cei doi robotesc din zori ┼či p├ón─â apune soarele.

image
Casele răsfirate ale cătunului Măţara

Televizor nu au avut niciodat─â, pentru c─â la ei nu a ajuns re┼úeaua de electricitate. Nea Ion ┼či nevasta lui nu duc grija facturilor la curent ┼či la gaze, dar trebuie s─â aib─â mereu stoc de lemne, chibrituri ┼či lum├ón─âri. Au primit un panou fotovoltaic de la Prim─âria Col┼úi, ├«n urm─â cu vreo doi ani, iar de atunci ├«┼či pot ├«nc─ârca telefoanele ┼či au cu ce alimenta, pentru scurt timp, un bec ┼či vechiul aparat de radio. ÔÇŁNoi ne culc─âm devreme, dup─â ce se ├«nsereaz─â. Mai ascult─âm ┼čtiri la radio, apoi la somn. Noaptea ne descurc─âm cu lum├ón─âri sau cu lanterne. E greu f─âr─â curentÔÇŁ, ofteaz─â b─âtr├ónul.  

Citește continuarea pe www.adevarul.ro

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cub jojo admin gif
image
alina puscas png
femeie care numara bani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg