Aici stau sătenii care n-au avut niciodată televizor. Cum arată satul cu doar 8 locuitori

Ultima actualizare:

    Ion Dobre aprinde o lumânare  când întunericul se întinde peste  satul izolat din Munţii BuzăuluiFotografii: Iulian Bunilă
Ion Dobre aprinde o lumânare când întunericul se întinde peste satul izolat din Munţii BuzăuluiFotografii: Iulian Bunilă

Fără drumuri şi fără magazine, departe de civilizaţie - aşa îşi duc traiul locuitorii unui cătun din Munţii Buzăului. Oamenii nu au nici măcar curent electric şi sunt izolaţi în peisajul trist şi apăsător. Când se lasă întunericul, sătenii folosesc lumânări sau câte o lanternă.

Un ţinut sălbatic desparte centrul comunei Colţi de Măţara, o aşezare uitată în timp. Doar o veche cruce de pe la 1.800, aflată la o răspântie, îţi arată că te apropii de o zonă locuită. Primele semne ale cătunului buzoian te întâmpină la capătul unui tunel printre coroanele copacilor. ”Viaţa este grea aici. Dar dacă în locurile astea ne-am născut, nu avem ce face”, spune, pentru Adevarul.ro, nea Stelică, unul dintre cei opt locuitori ai cătunului Măţara. Omul a lucrat la abatorul din Buzău, însă a revenit în casa părintească, pentru a-i îngriji pe bătrâni, iar acum a rămas singur.


    Nea Ion şi tanti Elena  robotesc din zori şi până la asfinţit
Nea Ion şi tanti Elena robotesc din zori şi până la asfinţit

”Majoritatea vecinilor mei au îmbătrânit, mulţi au murit. Mai sunt pe la oraş câţiva. Casele din sat s-au dărâmat. Astea sunt toate gospodăriile, ceea ce vedeţi aici. Magazin în cătunul nostru nu a fost niciodată. E situat la vreo doi kilometri distanţă, peste deal, la Muscel”, explică bărbatul cărunt. 

«Mai ascultăm ştiri la radio»

Cu mulţi ani în urmă, mai veneu negustori, ca să cumpere nuci şi prune, dar s-au rărit şi ei. Gospodăriile sunt împrăştiate pe toată valea şi-ţi dai seama care sunt locuite după zgomotul pe care-l fac animalele din ogradă. Aşa i-am găsit pe Elena şi Ion Dobre, doi octogenari care au fost martori la stingerea comunităţii. ”Era un sat întreg pe vremuri. Trăiau aici peste 20 de familii, care aveau căruţe şi boi. Plecam la câmp, cu toţii, la Padina, era altă viaţă atunci”, îşi aminteşte nea Ion. Soţii Dobre trăiesc din ce le oferă gospodăria. Fac mămăligă sau coc turte în casă, pe plita sobei, pentru că rar au ocazia să cumpere pâine. Cei doi robotesc din zori şi până apune soarele.


    Casele răsfirate  ale cătunului Măţara
Casele răsfirate ale cătunului Măţara

Televizor nu au avut niciodată, pentru că la ei nu a ajuns reţeaua de electricitate. Nea Ion şi nevasta lui nu duc grija facturilor la curent şi la gaze, dar trebuie să aibă mereu stoc de lemne, chibrituri şi lumânări. Au primit un panou fotovoltaic de la Primăria Colţi, în urmă cu vreo doi ani, iar de atunci îşi pot încărca telefoanele şi au cu ce alimenta, pentru scurt timp, un bec şi vechiul aparat de radio. ”Noi ne culcăm devreme, după ce se înserează. Mai ascultăm ştiri la radio, apoi la somn. Noaptea ne descurcăm cu lumânări sau cu lanterne. E greu fără curent”, oftează bătrânul.  

Citește continuarea pe www.adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net