Crăciunul ultimilor doi locuitori dintr-un cătun din Munții Buzăului
Tot mai multe sate din munţii României, părăsite de locuitori, stau să se prăbuşească sub povara timpului. Mai sunt totuşi cătune pe care le ţin în viaţă câţiva vârstnici, care au refuzat să plece de pe vatra strămoşească. În Munţii Buzăului, la Chiliile, doi bătrâni, soţ şi soţie, îşi duc traiul într-o izolare de neimaginat pentru mulţi dintre noi.
Poveste emoţionantă! Soţii Ion şi Dumitra Gheorghe au aproape 80 de ani şi sunt singurii locuitori ai cătunului Budeşti din Munţii Buzăului. Vara, mai au doi-trei vecini care vin să-şi vadă gospodăriile, însă după sosirea iernii rămân singuri în sătucul cu zeci de case părăsite. De peste 50 de ani îşi duc traiul împreună în gospodăria din Budeşti şi, din 2011, petrec Crăciunul într-o izolare totală.
”Stăm amândoi, aici, singurei. De Crăciun, ne facem oleacă de mâncărică; băieţii noştri nu vin, pentru că sunt la serviciu şi ei. Crăciunul e, până la urmă, o zi ca toate celelalte”, spune tanti Dumitra pentru adevarul.ro.
Viaţa în satul părăsit este zilnic o provocare pentru cei doi pensionari. Le mai ţin companie două pisici şi trei dulăi, care au şi rolul de paznici ai gospodăriei, căreia, nu de puţine ori, îi dau târcoale urşii, mistreţii şi şacalii. ”E nevoie de ei, pentru că aici vin dihăniile. Toată noaptea umblă pe aici mistreţii şi şacalii. Urşii ne-au mâncat două capre, dar acum vin mai rar, pentru că nu mai sunt prune”, povesteşte nea Ion.
Soţii Gheorghe sunt aprovizionaţi cu medicamente şi alimente o dată la două - trei săptămâni, pentru că drumul până în centrul comunei Chiliile este lung şi anevoios chiar şi pentru copiii lor. Bătrânii au noroc cu orătăniile şi cu cele două căpriţe din ogradă. Tanti Dumitra are grijă de ele, deoarece soţul ei se mişcă mai greu, cu ajutorul unei cârje.
Casele abandonate, unele cu pereţii dărâmaţi şi cu uşile uitate deschise, gardurile culcate la pământ şi ruinele grajdurilor compun imaginea tristă a satului care abia îşi mai trage suflarea. ”Pe vremuri, în satul Budeşti era o atmosferă frumoasă, cu Sărbători de iarnă, copii, săniuţe, gospodari cu porcul tăiat. Acum, cătunul este pustiu, peste tot vezi case în paragină, nelocuite, deoarece bătrânii au murit, iar tineretul a plecat la oraş sau în alte ţări”, explică Dorel Uţă, viceprimar în Chiliile.
Cătunul Budești, părăsit de locuitori după Revoluție
Până nu demult, în cătunul Budeşti, din comuna Chiliile, trăiau peste 40 de familii. De la Revoluţie, însă, comunitatea a început să se stingă. Vechea biserică, în care preoţii ţineau slujbe la toate sărbătorile, stă acum ferecată.