Ea este eleva-mamă care a luat 9,96 la Bac
A crescut la ţară, a făcut naveta zi de zi la Vaslui ca să vină la liceu, iar din luna decembrie 2015 a avut de îngrijit şi un copilaş. Maria Pălimaru din comuna Laza, judeţul Vaslui, a născut în ultimul an de liceu, dar asta n-a împiedicat-o să-şi continue studiile şi chiar să iasă a treia pe judeţ după examenul de Bacalaureat.
În timp ce alţi colegi de-ai ei se plimbau prin parc, se duceau la discotecă sau pur şi simplu leneveau pe o terasă la un suc, Maria schimba scutece şi alăpta. Când s-a apropiat vremea examenelor, cu o mână legăna pătuţul fetiţei ei de doar şapte luni, iar cu cealaltă răsfoia notiţele. Nimic n-a făcut-o pe fata de 17 ani să abandoneze şcoala, chiar dacă a decis să devină mamă atât de tânără. Ajutată de iubitul ei, adolescent ca şi ea, dar şi de bunici, vasluianca a şocat un judeţ întreg când s-au afişat rezultatele la Bacalaureat. Fata a absolvit ştiinţe sociale, la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, iar la Bac a luat notele 9,90 la Limba Română, 10 la Istorie şi 10 la Geografie. Cu media 9,96, Maria Elisa Pălimaru s-a clasat a doua pe liceu şi a treia la nivelul judeţului.
”Maria a fost o elevă foarte bună pe tot parcursul liceului. Clasarea ei pe locul trei ne-a bucurat foarte mult. Schimbările din viaţă nu au dărâmat-o, dar nici uşor nu i-a fost. Iată, însă, că a reuşit să se mobilizeze, având şi familia alături, şi să strălucească la Bacalaureat. Suntem convinşi că va avea confirmarea şi la Admitere, pentru că are forţă şi ambiţie de învingător”, a declarat, pentru ”Adevărul”, prof. Cătălin Ignat, directorul Liceului ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.Şi fata nu are de gând să se oprească aici. “Vreau să urmez Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi să devin arheolog. Voi face primul an la distanţă, deoarece este încă mică fetiţa, are abia şapte luni. Din anul II aş vrea să mă transfer la zi”, a declarat Maria-Elisa Pălimaru.
Click! spune
În judeţul Vaslui procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 69,64, fiind înregistrate două medii de 10, în timp ce în toată ţara au fost 56 de candidaţi care au obţinut media maximă. Potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei, rata de promovare la Bacalaureat este de 66,7 % înainte de rezolvarea contestaţiilor.
Uite ce poţi face dacă ai picat Bacul
Elevii care au picat examenul de Bacalaureat se pot înscrie la o şcoală postliceală, unde vor învăţa o meserie.Absolvenţii de liceu şi de facultate sunt aşteptaţi la sediile agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Aceştia pot beneficia de: servicii gratuite de mediere a muncii, informare şi consiliere profesională, servicii gratuite de formare profesională sau de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei afaceri.Totodată, absolvenţii care reuşesc să se angajeze primesc şi stimulente financiare: prima de încadrare ca absolvent – 500 lei; prima de instalare (dacă se încadrează într-o localitate alta decât cea de domiciliu şi, urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul stabil şi doar dacă este şi beneficiar de indemnizaţie de şomaj).
Dosarele se depun în 60 de zileTotul este să depună la agenţiile de ocupare aflate pe raza de domiciliu un dosar la care să ataşeze diploma sau certificatul de studii, în original şi copie, actul de identitate, în original şi copie, certificatul de naştere, în original şi copie, actul medical din care să rezulte starea de sănătare şi faptul că persoana este aptă medical să exercite meseria în care doreşte să se califice. Actele se aduc la agenţia de ocupare a muncii de pe raza de domiciliu în maximum 60 de zile de la absolvirea unei forme de învăţământ acreditate.
Se poate lua şomaj de 250 de lei timp de 6 luniCine nu doreşte să înveţe o meserie, îşi poate depune direct dosarul pentru indemnizaţia de şomaj. Asta dacă nu realizează venituri mai mari de 500 de lei pe lună şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării. Ajutorul este de 250 de lei şi se acordă timp de şase luni. În tot acest timp, absolvenţii şomeri sunt obligaţi să-şi caute de lucru şi să nu refuze un job găsit de cei de la forţele de muncă. De asemenea, actele trebuie depuse tot în termen de 60 de zile de la finalizarea şcolii. Dacă reuşesc să se angajeze înainte de a se încheia cele 6 luni de şomaj, absolvenţii vor fi răsplătiţi de stat cu o primă de 500 de lei şi vor beneficia de indemnizaţie până la finalul perioadei.