Ei dau de mâncare lebedelor! Fără voluntari, păsările ar fi murit

Ultima actualizare:

    Voluntarii  le-au adus  păsărilor  pâine şi  grăunţefotografii: Florin Chirilă/ Sever Gheorghe/ Sorin Pană
Voluntarii le-au adus păsărilor pâine şi grăunţefotografii: Florin Chirilă/ Sever Gheorghe/ Sorin Pană

Flămânde şi rebegite! Mai multe lebede şi-au găsit refugiu în apropierea unei ape neîngheţate, dar zăpada le împiedică să-şi găsească hrană. Dacă nu ar fi fost voluntarii, graţioasele păsări ar fi murit de foame în numai câteva zile.

Supravieţuitoare! Un stol de 40 de lebede se încăpăţânează să reziste în apropiere de Galaţi, pe un câmp din partea de sud a oraşului, în apropiere de portul care asigură aprovizionarea cu minereu a combinatului siderurgic. Păsările ar fi trebuit să fie deja în locuri mai calde, însă, din câte spun specialiştii, au fost derutate de schimbările climatice, care au făcut ca, în ultimii ani, stufărişurile bălţilor din zona oraşului (Zătun, Lunca Prutului, Brateş, Lăţime sau Jijila) să se dovedească locuri bune pentru iernat. 

Delta s-a mutat pe lacurile din Galați

Așa arată  pescărușul  de ghețuri
Așa arată pescărușul de ghețuri

„Este un fenomen generalizat, de ceva vreme, în zona asta a Europei. Unele păsări migratoare au descoperit, pe fondul unor ierni nefiresc de blânde, fără ninsori, că pot traversa sezonul rece fără probleme, astfel că rămân aici, fără să mai zboare mii de kilometri spre sud. S-au adaptat la noile condiţii, dar înaripatele sunt expuse pericolului”, dezvăluie zoologul Marian Dumitru.

Modificarea de comportament a vieţuitoarelor s-a dovedit însă o sabie cu două tăişuri, întrucât iarna 2018 - 2019 pare să fie una grea. În zonă există un strat consistent de zăpadă, care a acoperit vegetaţia cu care lebedele obişnuiau să se hrănească, iar nopţile geroase au dus la îngheţarea luciurilor de apă puţin adânci, preferate de păsări, scrie adevarul.ro. 

Aflate într-o situaţie-limită, cele peste 40 de lebede stabilite temporar lângă Galaţi ar fi murit de foame în câteva zile, dacă mai mulţi cetăţeni n-ar fi pus mână de la mână pentru a le ajuta să supravieţuiască. Problema a fost semnalată de artistul fotograf Sorin Pană, iar „ştafeta” a fost preluată de Mădălin Şerban, directorului Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi. Cu ajutorul unor voluntari, al Poliţiei Transporturi şi al firmei Romportmet, localnicii au dus hrană păsărilor. Nobila operaţiune va fi repetată la câteva zile, astfel încât lebedele să poată scăpa cu bine din încleştarea iernii.

Mii de păsări călătoare au invadat lacurile din Capitală

Lebedele care au renunţat  să călătorească spre sud
Lebedele care au renunţat să călătorească spre sud

Imagini cum doar în Deltă poți vedea în toiul verii. În plină iarnă, râul Dâmbovița și lacurile din București au fost invadate de păsări călătoare. Explicația este simplă: temperaturile au crescut și găsesc hrană. Printre miile de înaripate, ornitologii au recunoscut păsări rare. ”Un exemplar de pescăruș de ghețuri, Larus hyperboreus, specie care a fost observată a doua oară în țara noastră, pe 11 ianuarie, pe Lacul Morii. Este o specie pe care o vezi pentru prima oară în viață. La noi, a mai fost văzută doar în 1994 în satul Scoreiu, județul Sibiu. Nu știm exact unde cuibărește, undeva prin Scandinavia”, ne-a explicat Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română (SOR). 


    Așa arată  pescărușul  de ghețuri
Așa arată pescărușul de ghețuri

Fotoreporterii Click! au surprins câteva sute de rațe sălbatice, pescăruși și lișițe pe Lacul Tei. ”Păsările călătoare caută căldură și hrană. Au nevoie de apă, unde dorm și găsesc hrană din belșug. De aceea sunt în număr atât de mare. Pe cursul Dâmboviței, de la Lacul Morii, până la ieșirea spre Glina, am identificat o mulțime de specii, printre care presură galbenă, pănțăruș, lișițe, rață mare, rață moțată, rață pestriță, rață mică, rață cu cap castaniu, cormoran mare și cormoran mic, vânturel roșu, șorecar comun”, ne-a explicat Ovidiu Bufnilă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net