Orele de chimie pe gustul elevilor! Cum au reușit două chimiste să facă experimente alături de elevi

Ultima actualizare:

Pentru mulți, orele de chimie din școală erau plictisitoare. Toți ne doream să vedem experimente, așa cum fac elevii din străinătate la orele de chimie. 

Elevii de la școală din Botoșani învață chimie ca în Occident / Foto: Adevărul
Elevii de la școală din Botoșani învață chimie ca în Occident / Foto: Adevărul

Ei bine, asta s-a schimbat pentru elevii de la o școală din Botoșani, care învață această materie prin intermediul experimentelor și observării reacțiilor chimice dintre elemente. 

La orele de curs, elevii învață cum să facă săpunuri, creme cosmetice, dar și lumânări parfumate. După ce aceștia s-au distrat învățând chimie, obiectele sunt vândute în cadrul târgurilor școlare, iar banii obținuți sunt utilizați pentru realizarea altor proiecte.

Cum au ajuns elevii să facă experimente la orele de chimie

Totuși, cum a început această călătorie în lumea chimiei pentru elevii unei școli din Botoșani? La baza acestui proiect stă o legătură strânsă încă din facultate, și anume prietenia dintre Alina Mirela Ipate, doctor chimist la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași și Iulia Cobzariu, profesor de chimie în municipiul Botoșani. 

Citește și Școala românească, după 2 ani de pandemie: elevii se simt extenuați, nepregătiți

Cele două chimiste s-au hotărât să schimbe modul în care chimia este predată și înțeleasă, așa că au decis să adopte un stil întâlnit foarte mult în Occident - chimie prin intermediul experimentelor. 

„Se vrea a fi un maraton de experimente pentru copii, pentru că vrem să-i împrietenim cu partea frumoasă a ştiinţelor. Teoria este multă, stufoasă şi inaccesibilă. Eu vreau să aduc în şcoli această latură a ştiinţelor prin proiectul meu „Doamna de ştiinţe” , fiindcă aşa mă ştiu copiii”, spune Alina Ipate.

Obiectele făcute de elevi sunt vândute la târgurile școlare

Așadar, prin intermediul acestui proiect, 49 de copii din clasele a V-a, a VII-a și a VIII-a au învățat chimie într-un mod total inedit, iar prin intermediul substanțelor pe care le-au utilizat la ora de curs, aceștia au reușit să „dea viață” mai multor obiecte pe care le folosesc zilnic. 

Vezi și Profesorii, obligați să-și declare veniturile din meditații la ANAF. Până când poate fi depusă cererea

Alina Ipate speră că în urma acestor aplicații, mai mulți elevi vor fi dornici să-și aleagă o carieră în acest domeniu, poate chiar o pasiune. 

După ce elevii au reușit să creeze ceva cu propriile lor mânuțe, obiectele sunt vândute prin intermediul târgurilor școlare, iar banii rezultați din vinderea acestora sunt utilizați pentru diverse proiecte ce au loc în școală, notează Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net