Elevii vor purta din nou uniforme? Ministrul Educației a făcut anunțul

Ultima actualizare:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că e posibil ca elevii din România să revină la uniformele obligatorii atunci când merg la școală.

Uniforma elevilor nu mai reprezintă o regulă obligatorie în școlile de stat
Uniforma elevilor nu mai reprezintă o regulă obligatorie în școlile de stat

Sunt peste 17.000 de școli în România, condițiile diferă foarte mult de la o școală la alta. M-aș bucura să existe acest sistem în care elevii să considere școala un mediu prietenos, școala să fie un loc în care ei merg cu plăcere, un loc în care ei sunt mândri.

Ministrul dorește uniforme diferențiate

Dacă sunt mândri de școală vor fi mândri să poarte și însemnele acelei școli. Este însă un lucru care trebuie abordat diferențiat de la o școală la alta”, a declarat Sorin Câmpeanu pentru Antena 3

Mai mult, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că și-ar dori ca uniforma școlară să fie diferită, în fiecare unitate de învățământ.

Citește și: Copiii internați pot participa la cursuri prin programul „Școala din Spital”

Oficialul a spus că acest detaliu ar trebui diferențiat, vorbind, probabil, de sigla fiecărei școli. Înainte de Revoluția din 1989 și chiar și într-o perioadă de la începutul anilor 90, școlile din România încă impuneau uniformele și chiar numărul matricol.

Într-un chenar, cusut pe uniformă, precum o cocardă, elevii aveau trecut numele sau numărul unității de învățămât unde erau înscriși și numărul matricol, după care puteau fi identificați.

Ulterior, la finalul anilor 90, anumite școli generale sau licee încă mai păstrau un cod vestimentar. Erau preferate combinațiile de pantalon sau fustă de culoare neagră și bluză albă.

Elevii cu uniforme, luați peste picior pe stradă

Au existat unități de învățământ care au impus sacouri, de culoare vișinie, albastră sau verde. La finalul anilor 90, de exemplu, uniforma Liceului „Ion Creangă”, din București consta în pantalon sau fustă de culoare neagră, bluză albă și sacou vișiniu.

Elevii erau, deseori, luați peste picior și, din cauza sacoului vișiniu erau strigați „lăutari” sau „ospătari”.

Uniforma a fost menținută în anumite unități private de învățământ, cea din sistemul de stat nefiind agreată, la un moment dat.

S-a decis că uniforma încalcă un drept elementar al liberei exprimări, elevii având nevoie să se îmbrace, într-o manieră decentă.

Citește și: Schimbările pentru anul școlar 2022 - 2023. Ce propune ministrul Educației

Mai mult, în foarte multe zone ale țării, în special în localitățile cu populație dezavantajată și vulnerabilă, părinții fără posibilități nu aveau resursele financiare necesare pentru a le asigura copiilor haie făcute pe comandă sau articole vestimentare în ton cu cerințele.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net