Este oficial! Femeile pot ieşi la pensie la aceeași vârstă cu bărbaţii

Ultima actualizare:

    Curtea Constituțională a României a decis: femeile vor putea munci până la 65 de ani dacă vor
Curtea Constituțională a României a decis: femeile vor putea munci până la 65 de ani dacă vor

Vești bune pentru femeile de vârsta a treia care se simt în putere și vor să muncească mai mult. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că femeile vor putea ieși la pensie la aceeași vârstă ca și bărbații, la 65 de ani.

Doamnelor, vă simțiți în stare să mai munciți și după 63 de ani? Veți putea să lucrați până la 65 de ani.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi (5 iunie) că femeile trebuie să aibă dreptul să continue activitatea până la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru bărbaţi, în caz contrar fiind vorba de o discriminare pe criterii de sex.

Acum, femeile pot ieși la pensie pentru limită de vârstă la 60 de ani și 10 luni, dar în fiecare an, până în anul 2035, se vor mai prelungi vârsta de pensionare, astfel încât în 2035 se va putea ieși la pensie la 63 de ani, iar bărbații la 65 de ani.

Însă, Curtea Constituţională a decis că doamnele trebuie sa aibă dreptul să aleagă dacă ies la pensie la 63 de ani sau continuă să muncească până la 65 de ani, vârsta minimă de pensionare a bărbaţilor, scrie antena1.ro. În caz contrar, spun judecătorii, se pune în discuţie problema discriminării pe criterii de sex. Egalizarea vârstelor de pensionare este o recomandare transmisă de Comisia Europeană României, au motivat experţii.

Ce a decis Curtea Constituțională a României

Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii şi ale art.53 alin.(1) teza întâi din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit unui comunicat de presă.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, CCR constatând că acestea sunt constituţionale în măsura în care sintagma "condiţii de vârstă standard" nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă în condiţii identice cu bărbatul, până la împlinirea vârstei de 65 de ani.”Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valenţe discriminatorii pe criterii de sex şi încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opţiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003", se precizează în comunicat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net