Este unul dintre cele mai spectaculoase și impunătoare castele de la noi din țară, însă mulți români n-aveau habar că există. Dintr-o ruină a fost transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală

Castelul Károlyi din Carei este considerat un adevărat „Peleş al Transilvaniei“, fiind vizitat de zeci de mii de turiști. Dintr-o ruină, acesta a fost transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Proiectul de reabilitare a costat 5 milioane de euro, fonduri europene. 

Catelul din Carei Foto: Facebook
Catelul din Carei Foto: Facebook

Castelul Károlyi din Carei are o istorie lungă

A început ca o simplă casă de locuit, ridicată pe piatră în anul 1482 de către Károlyi Láncz László, cu permisiunea regelui ungar, Matei Corvin, pentru a întări apărarea împotriva turcilor. Ulterior, în anul 1592, Károlyi Mihály a transformat clădirea într-o cetate, în timpul atacurilor turcești. Apoi, Károlyi József a dat castelului o nouă formă în stil baroc în 1794, transformându-l în reședința familiei sale.

Astăzi, castelul care îmbină elemente baroce din secolul al XVIII-lea, a devenit un muzeu de istorie și științe ale naturii și atrage anual o mulțime de vizitatori. Castelul Károlyi din Carei are o istorie lungă și plină de transformări, începând cu primele sale ziduri. Conceput inițial ca o construcție solidă, castelul a generat teama nobililor vremii, care au cerut chiar regelui să o demoleze. Cu toate acestea, cererea lor nu a fost ascultată, iar castelul și-a continuat existența.

Castelul a fost transformat într-o fortăreață de apărare

Din cauza amenințării invaziilor turcești, castelul a fost transformat într-o fortăreață de apărare, dotată cu șanțuri și ziduri masive. În secolul al XVII-lea, cetatea din Carei a devenit parte a sistemului de fortificații împotriva turcilor, fiind extinsă și consolidată în această perioadă.

Anii au adus noi schimbări și evoluții pentru castelul Károlyi. De la cetate de apărare, a devenit o reședință nobiliară în stil baroc, sub îndrumarea lui Antal Károlyi. Ulterior, sub conducerea lui István Károlyi, castelul a cunoscut o nouă schimbare, devenind un edificiu în stil eclectic, cu elemente care aduc aminte de un castel cavaleresc medieval.

Castelul are porțile deschise

Castelul Károlyi a fost martorul unor momente semnificative din istoria sa și a familiei care l-a locuit. Vizitele familiilor imperiale, întâlniri diplomatice importante și chiar rolul său în timpul conflictelor militare au lăsat amprente adânci în zidurile sale. În perioada interbelică și ulterior, castelul a devenit un centru cultural important, găzduind diverse instituții și activități.

Astăzi, el își deschide porțile pentru vizitatori, oferindu-le posibilitatea de a descoperi istoria lui. Expozițiile muzeale îl transformă într-o destinație de neratat pentru orice iubitor de istorie și lucruri impresionante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net