Eşti străin în Bucureşti? Taximetriştii îţi iau tarif dublu!
Eşti străin în Bucureşti, fără maşină personală? Eşti victimă sigură pentru taximetrişti. Tarifele sunt duble pentru cei care ne vizitează Capitala! Reporterii Click! au fost pentru o zi turişti şi au testat corectitudinea taximetriştilor.
Că ajungi în Bucureşti pe calea ferată, sau cu avionul, «rechinii» îţi ies primii în cale. Sunt taximetrişti experimentaţi, unşi cu toate alifiile şi, de regulă, nu aparţin nici unei companii. Le place mai mult pe cont propriu, pentru că îşi stabilesc singuri profitul.
O cursă care, în mod obişnuit, nu costă mai mult de 10 lei, la ei e cel puţin dublu. Reporterii Click! au fost turişti prin Bucureşti pentru o zi şi au negociat cursele cu taxiul între câteva zone importante din oraş.
Gara de Nord- “Până la aeroport nu face mai mult de 30 de lei. Mai dai şi tu de o bere şi aia e”
«Ca să ajungi la Bucur Obor, trebuie să schimbi două troleibuze, apoi mai ai ceva de mers pe jos. E mai complicat. Uite, pentru tine aşa, dă 25 de lei şi te duc eu până acolo», ne-a ademenit un taximetrist pe peronul Gării de Nord. Evident, omul nu a vrut să audă de bon fiscal şi nici nu s-a arătat dispus să negocieze cu un provincial care nu cunoaşte oraşul.
Aeroportul Otopeni- „25 de lei, până la Gara de Nord. Totul e pe aparat”
Mai ales că «pe aparat» cursa ar fi făcut aproximativ 10 lei, mult prea puţin pentru un taximetrist care se respectă. Dacă ajungi în Bucureşti cu trenul şi vrei să traversezi oraşul ca să ajungi la aeroport, «scorurile» explodează de-a dreptul. Explicaţia, cât se poate de simplă, spun «rechinii». «E drum lung, e aglomerat, sunt multe opriri, multe semafoare. Mai trebuie plătită rovinieta, care nu e ieftină.
Aeroportul Otopeni- „Dacă te duci la piraţi, nu scapi sub 100 de lei. Cu mine nu te costă nici jumătate”
Că le scumpesc ăştia în draci. Îmi ia o oră până acolo, alta ca să mă întorc. Nu e o cursă uşoară». Nouă ni s-au cerut, pe rând, 100 de lei, 70 de lei şi «minim 60 de lei» pentru acest drum, pe care l-am parcurs în cele din urmă pe aparat cu un taximetru de companie, cu numai 25 de lei. E adevărat, mulţi dintre taximetriştii care percep tarife mici, solicită şi un bacşiş simbolic: «Mai dai şi tu ceva să mă întorc de acolo şi să beau o bere», ne explică taximetristul.
Aeroportul Otopeni- „Nu e scump până la Universitate. Cu 100 de lei, te duc eu până acolo”
Aceeaşi problemă am întâmpinat-o şi în calitate de străini ajunşi pentru prima dată în Bucureşti cu avionul. Deşi majoritatea taximetriştilor s-au arătat dispuşi să ne transporte în oraş pentru 25-30 de lei, şoferii companiei autorizate să-şi desfăşoare activitatea în incinta aeroportului sunt puţin mai pretenţioşi.
E adevărat, şi tarifele pe care le practică aceştia sunt duble faţă de cele ale taximetriştilor din oraş: 3,5 lei/kilometru, în loc de 1,4 lei/kilometru. Pentru o cursă de la Otopeni în centrul Capitalei, la Universitate, reporterilor Click! li s-a calculat un tarif aproximativ de 100 de lei.
6 sfaturi ca să nu iei ţeapă
1. Tarifele (pe km şi staţionare) trebuie să fie afişate pe uşă, la vedere. Tot acolo sunt şi numerele de telefon ale companiei2. Taximetristul trebuie să aibă legitimaţia pe bordul maşinii3. Solicitaţi lămuriri dacă observaţi dispozitive ascunse, sau dubioase4. Este recomandat să chemaţi taximetrul numai prin comenzi telefonice. Nu tocmiţi tariful cursei! 5. Nu accepaţi scuze gen: „aparatul este defect", sau „pe aparat, cursa ar face mai mult" 6. Solicitaţi bon fiscal pentru fiecare cursă.