Ești stresat? Din cauza asta nu poți să slăbești. Uite ce e de făcut!

Ultima actualizare:

    Stresul este inamicul numărul unu al omului modern
Stresul este inamicul numărul unu al omului modern

A venit primăvara și odată cu ea și dorința noastră de a ne schimba în bine. La acest capitol, intră inclusiv aspectul fizic, așa că mulți dintre noi apelează la diete și sport pentru a fi în formă. Se întâmplă, însă, ca uneori, în perioada în care ținem o anumită dietă, cu strictețe chiar, să nu slăbim sau, mai rău, să ne îngrășăm. Acest lucru este foarte posibil, mai ales dacă parcurgem o perioadă stresantă, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu. Iată ce sfaturi ne dă specialistul!

„Trebuie înțeles faptul că tot ce ingerăm - alimente, lichide, medicamente sau fum de țigară - poate adăuga sau poate reduce stresul deja existent. Din păcate, stresul inhibă absorbția nutrienților în organism și afectează profund sistemul cardiovascular. Așadar, alimentele și substanțele care ar putea aduce un plus de stres organismului trebuie reduse sau chiar eliminate ca aport. Spre exemplu, cafeina ar trebui înlocuită cu ceai de plante sau apă proaspătă cu lămâie și ghimbir. De asemenea, aportul zilnic de alcool trebuie redus la maximum și, în situația în care se beau cantități foarte mici, în scop clinic, trebuie consumate mari cantități de apă (alcoolul deshidratează organismul)”, explică nutriționistul.

În opinia nutriționistului, fumatul trebuie și el limitat sau chiar exclus, pentru că nicotina blochează absorbția antioxidanților care se găsesc din abundență în fructe și legume proaspete, iar prezența lor în organism induce creșterea nivelului serotoninei (hormonul senzației de bine), fiind îmbunătățită astfel starea de spirit.

Lygia Alexandrescu afirmă că un alt nutrient anti-stres important este zincul, care se poate lua din scoici, pâine integrală, nuci și semințe, ouă, carne slabă și produse lactate.

„În perioadele stresante organismul poate fi deficitar și în magneziu. Acest aport de magneziu poate fi luat din legume cu pigment verde, roșii, grapefruit, smochine, struguri, morcovi, semințe și nuci. Vitamina C este și ea foarte importantă și se găsește din belșug în citrice, varză, broccoli, căpșuni, afine și kiwi. Dieta anti-stres trebuie să conțină, de asemenea, și cantități suficiente de vitamina B - cereale integrale, drojdie, iaurt, curmale, ficat, orez brun, secară și ovăz. Proteinele trebuie, de asemenea, alese cu grijă pentru a nu aduce organismului un aport excesiv de grăsimi și implicit colesterol - carne de pasăre sau de curcan, pește sau soia”, explică nutriționistul.


    Nutriționistul Lygia Alexandrescu
Nutriționistul Lygia Alexandrescu

Totodată, grăsimile alimentare trebuie să facă parte din această dietă, însă nu sub forma lor saturată. Astfel se recomandă uleiul de măsline, avocado, nucile proaspete (nesărate și neprăjite) și semințele de susan.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, fibrele se vor lua împreună cu alți nutrienți esențiali din fructe și legume proaspete, care trebuie consumate de minimum cinci ori pe zi, iar alimentele bogate în zahăr rafinat trebuie eliminate și pofta de dulce să fie potolită cu miere naturală sau struguri roșii.

De asemenea, suplimentele naturale pot fi folosite cu succes în combaterea stresului: polenul, ginsengul și calomilul, sub formă de ceai sau capsule.

Și o ultimă recomandare: mesele trebuie să fie formate din cantități mici de alimente și să fie luate de cinci ori pe durata întregii zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
panselute capitala jpeg
ion iliescu inquam photos jpg
umbrela ploi jpeg
valentin ceausescu in tinerete jpg
principalii candidati la primaria capitalei jpg
tiff cluj gala deschidere
astrazeneca jpeg
bookkeeping 615384 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net