Facultatea din România care dispare din luna septembrie. Ce se întâmplă cu studenții care s-au înscris

Ultima actualizare:

Începând cu luna septembrie 2024, un număr semnificativ de facultăți și specializări din România vor fi desființate, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern emis de Ministerul Educației. Această decizie va afecta 19 specializări din cadrul a 16 facultăți, incluzând 9 universități, dintre care 4 sunt instituții de învățământ particular.

Universitate. Foto: arhiva.
Universitate. Foto: arhiva.

Printre facultățile afectate se numără unele de renume din domeniul tehnic și umanist. De exemplu, Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București își va desființa specializările de „Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic” și „Sisteme de transport operațional.” Alte exemple includ Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, unde va fi eliminată specializarea „Tehnologia tricotajelor și confecțiilor,” și Universitatea de Vest din Timișoara, care va renunța la programul de „Cartografie”., potrivit edupedu.ro.

Ce se întâmplă cu studenții înscriși?

Decizia de desființare a acestor specializări ridică întrebări importante privind viitorul studenților care sunt deja înscriși în aceste programe. Conform reglementărilor, intrarea în lichidare a unui program de studii implică faptul că instituția nu va mai organiza înscrieri pentru acel domeniu în anul universitar respectiv. Cu toate acestea, studenții deja înmatriculați vor putea să își finalizeze studiile în cadrul acelui program, conform planului de învățământ stabilit la momentul înscrierii lor.

Mai exact, studenții vor continua să își desfășoare cursurile și activitățile academice până la finalizarea ciclului de licență sau masterat, chiar dacă programul nu mai acceptă noi înscrieri. Universitățile vor fi obligate să asigure toate resursele necesare pentru ca acești studenți să își termine studiile în condiții optime, conform standardelor educaționale existente.

Care sunt motivele desființării?

Decizia de a desființa aceste specializări vine în urma unei analize detaliate efectuate de către Ministerul Educației și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). În multe cazuri, desființarea este determinată de neîndeplinirea standardelor de calitate sau de scăderea interesului din partea candidaților. În alte cazuri, Senatul Universitar al instituțiilor a hotărât că resursele necesare pentru menținerea acestor specializări nu sunt justificate, având în vedere cerințele pieței muncii și numărul redus de studenți.

Noi oportunități și schimbări

Deși această măsură poate părea drastică, ea reflectă o ajustare necesară în peisajul educațional românesc. În același timp, Ministerul Educației a anunțat și acreditarea unor noi domenii de studii în cadrul mai multor universități, oferind astfel oportunități suplimentare pentru viitorii studenți. Aceste schimbări urmăresc să alinieze oferta educațională cu cerințele actuale ale pieței muncii și să asigure un nivel ridicat de calitate în învățământul superior.

Deși desființarea unor specializări poate crea îngrijorări, studenții înscriși nu vor fi afectați negativ în ceea ce privește finalizarea studiilor lor, iar noile programe acreditate oferă noi perspective și oportunități pentru cei interesați să urmeze o carieră în domenii emergente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1654420960 cascada pisoaia 16 jpg
shutterstock 1750660511 jpg
insula finlanda profimedia jpg
criminal victime constanta 1 jpg
brezoi 00 jpg
Copil bolnav FOTO Shutterstock jpg
pompieri smurd jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net