Fenomen bizar în România! Țara noastră se confruntă cu o epidemie de bolnavi închipuiți
Autoritățile atrag atenția că sunt tot mai mulți români care fraudează sistemul și își fac vacanțe suplimentare pe bani publici. Cifrele arată că angajații şi-au luat 23.000 de ani de concediu medical în primele trei luni din 2023, scrie adevărul.ro.
Câți angajați și-au luat concediu medical, în 2022
Aproximativ 8,3 milioane de concedii medicale şi-au luat românii în anul 2022, în condiţiile în care sunt 5,7 milioane de români care au acest drept. „Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, sunt din domeniu privat, sunt din domeniul public. Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de români, să-i căutăm pe acasă", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
În cifre, scandalul certificatelor medicale arată așa: numărul certificatelor pentru concediu medical acordat, anul trecut, depășește numărul salariaților din România, respectiv peste 8,3 milioane, în condițiile în care sunt întregistrați 5,7 milioane de salariați. Mai exact, 8.364.871 de concedii medicale.
Ce spun cei de la Casa de Asigurări de Sănătate
Explicaţia Casei de Asigurări de Sănătate este că nu poate face verificări, iar cifrele nu sunt mult diferite faţă de anii de după pandemie. Iar medicii spun că legea s-a schimbat şi nu mai pot da un singur concediu medical mai lung, ci mai multe mai scurte, unul după altul, după reevaluări.
Între timp, mai mulţi parlamentari USR vor să modifice legea, astfel încât bolnavul să nu mai fie nevoit să bată atâtea drumuri pentru a-și lua concediu medical.
Cum se întâmplă în alte țări europene
Țări europene precum Franța și Germania, aflate în top la număr de concedii medicale, potrivit Eurostat, au redus nivelul de plată pentru anumite categorii de bolnavi. „Într-adevăr, concediile medicale pentru boli obișnuite, și aici intră durerea de spate, o infecție urinară, o viroză, sunt mult sub nivelul la care sunt plătite în România. Adică, ajung undeva la 55% din venitul pe care un angajat l-ar primi dacă ar merge la muncă. La noi, ele sunt la 85-90%”, explică specialistul Larisa Mezinu.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.