Fenomen bizar în România! Țara noastră se confruntă cu o epidemie de bolnavi închipuiți

Ultima actualizare:

Autoritățile atrag atenția că sunt tot mai mulți români care fraudează sistemul și își fac vacanțe suplimentare pe bani publici. Cifrele arată că angajații şi-au luat 23.000 de ani de concediu medical în primele trei luni din 2023, scrie adevărul.ro.

În ultimii ani, s-a mărit numărul concediilor medicale Foto: Shutterstock
În ultimii ani, s-a mărit numărul concediilor medicale Foto: Shutterstock

Câți angajați și-au luat concediu medical, în 2022

Aproximativ 8,3 milioane de concedii medicale şi-au luat românii în anul 2022, în condiţiile în care sunt 5,7 milioane de români care au acest drept. „Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, sunt din domeniu privat, sunt din domeniul public. Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de români, să-i căutăm pe acasă", a declarat Marcel Ciolacu, premierul  României. 

În cifre, scandalul certificatelor medicale arată așa: numărul certificatelor pentru concediu medical acordat, anul trecut, depășește numărul salariaților din România, respectiv peste 8,3 milioane, în condițiile în care sunt întregistrați 5,7 milioane de salariați. Mai exact, 8.364.871 de concedii medicale.

Ce spun cei de la Casa de Asigurări de Sănătate

Explicaţia Casei de Asigurări de Sănătate este că nu poate face verificări, iar cifrele nu sunt mult diferite faţă de anii de după pandemie. Iar medicii spun că legea s-a schimbat şi nu mai pot da un singur concediu medical mai lung, ci mai multe mai scurte, unul după altul, după reevaluări.

Între timp, mai mulţi parlamentari USR vor să modifice legea, astfel încât bolnavul să nu mai fie nevoit să bată atâtea drumuri pentru a-și lua concediu medical

Cum se întâmplă în alte țări europene

Țări europene precum Franța și Germania, aflate în top la număr de concedii medicale, potrivit Eurostat, au redus nivelul de plată pentru anumite categorii de bolnavi. „Într-adevăr, concediile medicale pentru boli obișnuite, și aici intră durerea de spate, o infecție urinară, o viroză, sunt mult sub nivelul la care sunt plătite în România. Adică, ajung undeva la 55% din venitul pe care un angajat l-ar primi dacă ar merge la muncă. La noi, ele sunt la 85-90%”, explică specialistul  Larisa Mezinu.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net