Fenomenul "zombie", continuarea etnobotanicelor! Poliţiştii constănţeni, în alertă
În urmă cu câţiva ani, poliţiştii şi medicii primeau tot mai multe apeluri de la tineri care consumau etnobotanice şi apoi intrau în stare de şoc sau manifestau un comportament neobişnuit. Fenomenul etnobotanicelor a crescut în măsura în care aşa-zisele "magazine de vise" au fost închise de autorităţi. Deşi numărul magazinelor de cartiericare distribuie etnobotanice a scăzut, un nou drog pare să fie consumat în rândul adolescenţilor. Poliţiştii din Constanţa sunt martorii unor cazuri în carte tineri cu vârste de 16 ani consumă droguri care le paralizează simţurile şi îi transformă în "zombie".
Consumatorii acestui drog cu efecte stranii sunt în general liceeni şi manifestă un comportament bizar. Drogurile provin din China şi India, susţin specialiştii, potrivit stirileprotv.ro. Un tânăr a fost filmat în faţa prefecturii din Constanţa mergând parcă teleghidat, cu una dintre mâini, inertă, orientată în jos. În acea mână ţine o ţigară, despre care poliţiştii cred că conţine substanţele interzise care l-au adus în starea acesta aproape vegetativă. În urmă cu doar câteva zile, un alt tânăr a fost surpins în timp ce conducea pe contrasens, sub influenţa clară a substanţelor stupefiante.
Potrivit specialiştilor, starea pe care o trăiesc consumatorii în urma drogului provenit fie din China, fie din India este una de letargie şi este aşa-numită stare de "zombie". Comisarul şef, Cristian Oprişan, de la Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Constanţa a vorbit despre noul fenomen. “Aceste noi substanţe psihoactive denumite şi etnobotanice care au o compoziţie chimică practic necunoscută deci nu se ştiu efectele pot ajunge până la stări de comă", este declaraţia comisarului Cristian Oprişan, conform ştirileprotv.ro. Tinerii nu pot fi obligaţi să facă parte dintr-un program de consiliere şi nici nu pot fi duşi cu forţa la terapeut, depinde doar de ei dacă doresc să primească ajutor în lupta cu dependenţa sau nu . Nu putem să-i luăm cu forţă, dacă ei nu doresc să acceseze aceste servicii. Nu putem să îi luăm cu forţă de pe stradă şi să-i aducem în centrul nostru", a adăugat Oprişan.