Filmul morții pacientului de 54 de ani de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Procurorii oferă detalii: „Medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse”

Procurorii Parchetului Tribunalului București, care investighează cazul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, au furnizat noi detalii despre circumstanțele care au condus la decesul unui pacient de 54 de ani, după ce două doctorițe de la Secția ATI au fost reținute.

Cei doi medici sunt acuzați de omor calificat / foto: Facebook
Cei doi medici sunt acuzați de omor calificat / foto: Facebook

Cei doi medici, pe numele lor, Maria Miron și Mirela Păiuș, sunt acuzate că au contribuit la moartea pacientului prin scăderea nejustificată a dozei de noradrenalină, ceea ce a dus la stop cardio-respirator și, ulterior, la decesul acestuia.

Procurorul Alexandru Anghel, responsabil de caz, a oferit informații suplimentare despre evenimentele din jurul decesului pacientului.

A doua modificare a dozei de noradrenalină

Potrivit acestuia, pacientul a fost internat în spital pe 17 martie și, din cauza agravării stării sale, a fost transferat la Secția ATI pe 25 martie. În data de 26 martie, medicii au redus brusc doza de noradrenalină, dar starea pacientului s-a îmbunătățit temporar, fiind vizitat chiar de familie.

Cu toate acestea, pe 4 aprilie, doza de noradrenalină a fost redusă din nou, ceea ce a dus la decesul pacientului, la aproximativ 58 de minute după reducerea dozei.

Acuzațiile aduse implică faptul că acestea ar fi acționat cu intenția de a provoca decesul pacienților aflați în stare critică, considerând că nu mai era justificată continuarea tratamentului intensiv.

Conform anchetatorilor, aceste măsuri au fost luate pentru pacienți pe care medicii le considerau ca fiind într-o stare în care nu mai era justificat să fie menținuți în viață.

Astfel, reducerea abruptă a dozei de noradrenalină a fost folosită ca un mijloc deliberat de a provoca decesul pacienților respectivi.

„Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat, miercuri seară, procurorul de caz Alexandru Anghel.

Cum ar fi murit pacientul de 54 de ani

În detaliu, pe 26 martie, la ora 16:45, medicul Maria Miron ar fi redus doza de noradrenalină administrată pacientului de la 15 ml/h la 1 ml/h, menținând această doză minimă o perioadă considerabilă.

Deși decesul nu s-a produs imediat, intervenția ulterioară a unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină a evitat moartea imediată a pacientului.

Pe 4 aprilie, la ora 13:17, doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș au scăzut din nou doza de noradrenalină, de data aceasta de la 20 ml/h la 1 ml/h, provocând decesul pacientului la ora 15:00, după un stop cardio-respirator.

Procurorul Alexandru Anghel a menționat că ancheta este complicată din cauza dificultății de a urmări utilizarea injectomatelor, echipamente care administrau medicamentul.

Aceste aparate nu erau dedicate unui anumit pacient și erau mutate între pacienți, complicând astfel trasabilitatea. În prezent, se efectuează investigații suplimentare pentru a verifica dacă există și alte decese legate de această practică.

De asemenea, o parte dintre doctorițe a susținut că scăderea dozei de noradrenalină putea fi justificată în anumite situații medicale, dar procurorii au respins această ipoteză în cazul pacientului de 54 de ani, considerând că acesta nu era într-o situație care să impună reducerea dozei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
454708605 8895222737161099 1234390086311424873 n jpg
Balea Lac scaled 1 logo jpg
monede valoroase depositphotos1 jpg
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net