Haos la Spitalul Pantelimon! Medicii de la Terapie Intensivă au intrat în grevă și amenință cu demisiile. Nu se mai fac internări. „Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare”

Ultima actualizare:

Mai mulți medici de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon amenință cu demisia joi, 8 august, asta după ce două doctorițe au fost reținute, fiind acuzate că au provocat intenționat decesul unui pacient de 54 de ani. Astăzi, cadrele medicale ale secției au intrat în grevă, în semn de prostest față de ce se întâmplă. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a afirmat joi, la Digi24, că medicii de la Spitalul Sf Pantelimon nu pot fi acuzați de omor cu premeditare și că au acționat corect în cazul pacientului care a decedat în spital.

Imagini din timpul grevei de la Spitalul Pantelimon / foto: INQUAM PHOTOS
Imagini din timpul grevei de la Spitalul Pantelimon / foto: INQUAM PHOTOS

UPDATE 15.30: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, după ce a vorbit cu medicii de la Spitalul Pantelimon că aceștia simt o presiune foarte mare mai ales din partea mass-media și a cerut să fie respectați. La rândul ei, şefa secţiei ATI a acuzat că personalul medical se simte denigrat și nu poate lucra în aceste condiții.

`„Vizita mea şi a colegilor mei aici, la spital, a avut ca scop asigurarea asistenţei medicale în acest spital clinic de urgenţă, foarte important pentru sistemul sanitar din Bucureşti. Nu e vorba de niciun şantaj din partea corpului medical. E vorba însă de o presiune foarte mare care se exercită asupra lor, inclusiv în mass-media.

Sunt oameni care fac gărzi, care salvează în fiecare an, fiecare dintre ei, sute de vieţi și nu pot să lucreze într-o situaţie de presiune şi mai ales de denigrare, atât profesională, cât şi umană.

Discuţiile au durat aproape două ore, i-am convins să îşi continue activitatea în perioada următoare.

Însă trebuie să le recunoaştem statutul profesional, eforturile pe care le fac , să-i respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate. Ei sunt oameni obişnuiţi. Sunt modeşti, sunt emoţionali, trebuie să poată să lucreze.

Dacă ei vor fi în continuare harasaţi, ţinuţi în continuare într-o situaţie de presiune continuă, în mod evident nu-şi pot exercita aşa cum trebuie activitatea medicală. Nu am discutat în niciun fel despre procesul penal în curs.

Am discutat despre nevoile pe care le au ei, ca să poată să-şi desfăşloare, ca şi până acum, şi nu ca şi până acum, cum se stipulează, în sensul că nu tratau pacienţii. Tratează pacienţii", a declarat Alexandru Rafila.

UPDATE 13.45:  Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat la Digi24 că medicii de la Spitalul Sf Pantelimon nu pot fi acuzați de omor cu premeditare în cazul pacientului decedat.

Potrivit lui Bubenek, administrarea de doze mari de noradrenalină nu este corectă pe termen lung și trebuie revenit la doze mai mici, conform ghidurilor medicale.

El subliniază că medicii au acționat corect, iar acuzațiile de omor cu premeditare sunt eronate.

Bubenek a cerut reformarea legislației pentru a include experți medicali în procesul judiciar, pentru a evita astfel de interpretări greșite.

„Nu e vorba de întrerupere (a tratamentului cu noradrenalină în cazul pacientului decedat - n.r.). E vorba că dozele mamut, documentate în acel document, de 15 ml/oră, 20 de ml/oră, sunt doze mamut, în condițiile în care din referatele și datele de acolo aveau tensiune arterială medie de 30 până la 45 mm coloană de mercur zile întregi.

Adică sângele lor nu mai circula prin dânșii aproape deloc și nu avea cum să se facă oxigenarea. Menținerea unei astfel de tensiuni este doar o cosmetică și ori de câte ori suntem în această situație, recomandarea ghidurilor e să te reîntorci la doza terapeutică, nu să lași dozele mamut să meargă înainte, ceea ce au făcut colegele noastre, din ce se înțelege acolo, că au redus la 1 ml/oră, ceea ce înseamnă între 100 și 150 de nanograme, deci doze fiziologice. Sunt dovezi științifice.

La doza terapeutică în această situație de hipotensiune prelungită cu doze mamut, nu e o greșeală, e o atitudine corectă. Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare”, a declarat Șerban Bubenek joi, la Digi24.

„Din acest motiv regretăm inexistența în legislația românească a prezenței unor experți medicali acreditați de sistemul judiciar, pregătiți cu colegi, procurori, juriști, care să pună expertiză la îndemâna celor care fac aceste acte de urmărire - corecte, din punct de vedere legal, dar care nu pot compara un omor prin aplicarea unei lovituri de cuțit sau de topor cu ceea ce se petrece într-o (sală de) terapie intensivă, unde oamenii mor”, a mai spus Șerban Bubenek. 

Ce este Noradrenalina

Noradrenalina (cunoscută și sub denumirea de norepinefrină) este un neurotransmițător și hormon esențial în organismul uman. Acționează ca un vasoconstrictor, adică micșorează diametrul vaselor de sânge prin contracția fibrelor musculare netede din pereții acestora, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.

Noradrenalina este utilizată de medici ca medicament în situații critice pentru a crește rapid tensiunea arterială la valori normale. Acest medicament este crucial în tratarea stărilor de șoc și a altor condiții de urgență, unde este necesară stabilizarea tensiunii arteriale.

Sursa și administrarea

În mod natural, noradrenalina este produsă de celulele nervoase din zona trunchiului cerebral și de cele aflate în apropierea măduvei spinării. În cazuri de urgență medicală, această substanță poate fi administrată suplimentar de către medicul specialist, care va stabili doza, modul de administrare și durata tratamentului, pentru a răspunde nevoilor specifice ale pacientului.

UPDATE 13.05: Asistenta de la Spitalul Sfântul Pantelimon a fost plasată sub control judiciar în cadrul dosarului legat de morțile suspecte de la secția ATI, au declarat surse judiciare pentru G4Media.

Ea este asistenta de la Spitalul Sfântul Pantelimon care a fost eliberată / foto: INQUAM PHOTOS
Ea este asistenta de la Spitalul Sfântul Pantelimon care a fost eliberată / foto: INQUAM PHOTOS


UPDATE 12:21:
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti care instrumentează dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, în care au fost reținute două doctorițe de la Secția ATI, vin cu detalii referitoare la reducerea dozei de noradrenalină care a dus la moartea unui pacient.

UPDATE 12.00: Premierul Marcel Ciolacu a avut joi prima reacție publică după reținerea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI, spunând că nu a crezut că „se poate întâmpla așa ceva în realitate”.

Întrebat despre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care după ancheta corpului de control anunța, în aprilie, că nu s-au găsit probleme la spital, Ciolacu a spus că „trebuie să dăm dovadă de echilibru” și că vrea să ia „deciziile corecte”: „Dacă aș fi un prim-ministru care să ia decizii emoționale, aș fi schimbat-o din funcție și pe ministra Ligia Deca după scandalul de la SNSPA”.

Reamintim că miercuri seară preşedinta USR, Elena Lasconi, a transmis miercuri seară un mesaj dur premierului Marcel Ciolacu, acuzându-l pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de nepăsare, după ce doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București au fost reținuți pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul deceselor suspecte.

Declarațiile ministrului Sănătății, după ce medici de la Pantelimon sunt acuzați de omor

UPDATE 11.35. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apel joi să nu se generalizeze și să nu se condamne întregul corp medical în contextul anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

El a subliniat că situația de la această unitate sanitară este fără precedent și a anunțat că va vizita spitalul pentru a se asigura că activitatea medicală continuă în bune condiții.

Alexandru Rafila a explicat că situația s-a schimbat din aprilie, când Corpul de Control al Ministerului Sănătății a verificat și nu a găsit probleme administrative. Ancheta penală a continuat de atunci.

„Medicii sunt cei care salvează vieți, în special cei din secția ATI, care se confruntă adesea cu cazuri extrem de dificile. Să ne amintim mereu de munca lor și să nu condamnăm întregul corp profesional,” a spus Rafila.

Ministrul a adăugat că va merge la Spitalul Pantelimon, unde situația este fără precedent. „Trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală continuă. Voi discuta cu șefii secțiilor și cu medicii din ATI pentru a găsi soluții.”

Rafila a subliniat că blamarea întregului corp medical nu este o soluție utilă și a afirmat că, dacă există vinovați, aceștia trebuie să fie trași la răspundere. „Omorul deliberat este pentru mine greu de conceput și absolut inacceptabil.

Când discutăm despre specializări medicale, trebuie să ne bazăm pe cei care le practică, pentru că ei sunt cei care pot oferi răspunsuri corecte. Eu sunt microbiolog și nu pot evalua cum lucrează medicii ATI, care se confruntă cu situații extrem de dificile.”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că nu își asumă personal situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. El a declarat că nu vede motive pentru a-și da demisia, subliniind că responsabilitatea stabilirii dozelor de medicamente revine în exclusivitate medicilor.

Medicii ATI au decis să intre în grevă

UPDATE 10.45 Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, spune că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis, joi, să intre în grevă, în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe de către procurori, pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul deceselor suspecte.

„Medicii ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigură urgențele, garda și tratamentele”, a declarat Bogdan Socea, joi dimineață, în fața spitalului.

El a precizat că au fost amânate 10 intervenții.

„Pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își vor da demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”, a mai spus Bogdan Socea.

Managerul Spitalului Pantelimon este „șocat și contrariat” de acuzațiile aduse de procurori

UPDATE 9.20: Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, dr. Bogdan Socea, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că este profund șocat și confuz de informațiile din rechizitoriul procurorilor, care sugerează că mai multe colege ar fi oprit intenționat tratamentele pacienților din secția ATI a spitalului pe care îl conduce.

„În prezent, am sentimente amestecate și îmi este greu să fac față acestei zile. Pe de o parte, dacă viața mea ar fi fost în pericol, aș fi avut încredere în doctorițele acuzate, cunoscându-le comportamentul medical pe care l-am observat în măsura în care am putut. Pe de altă parte, nu am detalii despre dosar sau rechizitoriu, așa că sunt într-un fel șocat și confuz.

Mai mult, nu mi-am dorit niciodată să conduc un spital în care să existe astfel de acuzații. Voi aștepta concluziile oficiale”, a spus dr. Bogdan Socea.

În urma acestor evenimente, dr. Bogdan Socea a demisionat din funcția de manager și va continua să activeze ca medic chirurg în secția de chirurgie a spitalului.

Declarațiile șefei secției ATI de la Spitalul Pantelimon despre colegele ei, acuzate de omor calificat

Șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, a acordat un interviu, în care a abordat situația doctorițelor reținute recent.  

Pompilian a descris aceste doctorițe ca fiind „empatice” și „dedicate activității medicale”, subliniind că nu a observat niciun comportament necorespunzător din partea lor până în prezent.

De asemenea, a menționat că atât ea, cât și colegii săi nu au primit niciun fel de plângeri în legătură cu acestea, iar discuțiile interne nu au indicat niciun motiv de îngrijorare.

„Nu am avut niciodată impresia că aceste doctorițe ar avea un comportament neadecvat. Ele erau empatice și își îndeplineau responsabilitățile medicale cu seriozitate. Nici eu, nici colegii mei nu am remarcat nimic în neregulă și nu am primit plângeri în acest sens. În prezent, nu am alte comentarii de făcut”, a declarat Florina Pompilian.

„Cei vinovați trebuie să plătească”

În continuare, Florina Pompilian a subliniat că, indiferent de situație, cei găsiți vinovați trebuie să răspundă pentru faptele lor: „În final, cine este vinovat trebuie să plătească pentru acțiunile sale.

Mi-e greu să cred că un medic ar comite un astfel de act în mod deliberat. Eu nu am fost implicată în angajarea acestor doctorițe și nici nu le-am dat aprobatul pentru parafă.

Deși cunoșteam personal aceste doctorițe și nu le consideram capabile de asemenea fapte, după recentele declarații, nu mai am nimic de adăugat”.

Florina Pompilian a mai menționat că atitudinea aparținătorilor a fost constant critică și severă de când a început controversa.

CONTEXT: 

Două doctorițe au fost acuzate de omor calificat, iar o asistentă de mărturie mincinoasă, în urma strângerii de probe realizate de ofițerii Serviciului Omoruri împotriva lor.

Toate trei au fost reținute, iar miercuri dimineață, locuințele suspectelor au fost percheziționate.

Tribunalul București va judeca, joi, cererea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru cei doi medici.

Cele două cadre medicale de la secția de terapie intensivă au părăsit sediul poliției în cătușe. După câteva ore de audieri, cele două doctorițe au fost acuzate de omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă.

Ancheta vizează 17 pacienți 

Ancheta vizează moartea a 17 pacienți începând cu începutul lunii aprilie în secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon.

Se presupune că pacienților li s-ar fi administrat doze insuficiente de noradrenalină, un neurotransmițător destinat menținerii unui nivel adecvat al tensiunii arteriale.

Reținerea celor două doctorițe reprezintă o premieră în medicina românească. Până acum, medicii implicați în cazuri de malpraxis au fost acuzați, în cel mai grav caz, de ucidere din culpă. În cazul celor de la Spitalul Sf. Pantelimon, anchetatorii menționează circumstanțe agravante, subliniind că „au profitat de starea de vulnerabilitate evidentă a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmității sau altor cauze.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net