Noradrenalina, substanța pe care pacienții de la Spitalul Sf. Pantelimon, ar fi primit-o în doză insuficientă. Tot ce trebuie să știi despre ea

Nu mai puțin de 20 de oameni și-au pierdut viața în doar 4 zile pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Acuzațiile ce planează asupra a doi medici de la Terapie Intensivă, potrivit directoarei de îngrijiri medicale, sunt extrem de grave: aceștia ar fi scăzut intenționat dozele de medicament, noradrenalina, pentru a elibera mai rapid paturile. Dar ce este, de fapt, noradrenalina și ce rol joacă în menținerea vieții pacienților aflați în stare critică?

Spitlaul de Urgență "Sf. Pantelimon". Foto: arhiva.
Spitlaul de Urgență "Sf. Pantelimon". Foto: arhiva.

Noradrenalina, mesager vital al sistemului nervos

Noradrenalina este un neurotransmițător esențial al sistemului nervos central, alături de adrenalina și dopamina. Aceste substanțe chimice joacă un rol crucial în transmiterea semnalelor nervoase în organism și sunt implicate într-o gamă largă de procese fiziologice.

Provenind din celulele nervoase din zona trunchiului cerebral și din apropierea măduvei spinării, noradrenalina face parte din sistemul nervos simpatic, cunoscut și ca sistemul de „luptă sau fugi”. În situații de stres sau pericol, noradrenalina accelerează ritmul cardiac și crește tensiunea arterială, pregătind organismul pentru a face față situațiilor de urgență.

Utilizarea acestei substanțe în medicină

Ca medicament, noradrenalina este utilizată pentru creșterea și menținerea tensiunii arteriale în situații critice, cum ar fi stopul cardiac, șocul septic, reacțiile la medicamente sau transfuziile de sânge. Ea acționează rapid pentru a menține fluxul sanguin și oxigenarea adecvată a țesuturilor, fiind esențială în susținerea funcțiilor vitale ale pacienților grav bolnavi sau răniți.

Lipsa noradrenalinei și consecințele asupra pacienților

În cazul tragic de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acuzațiile conform cărora dozele de noradrenalină ar fi fost scăzute intenționat au stârnit un val de indignare și îngrijorare. Lipsa acestui medicament vital ar fi putut contribui la deteriorarea rapidă a stării de sănătate a pacienților aflați deja într-o situație fragilă.

Managerul spitalului, Bogdan Socea, a negat aceste acuzații, afirmând că dozele necesare de noradrenalină erau disponibile și că nu au fost raportate deficiențe în stocurile medicamentului. Cu toate acestea, întrebările persistă, iar o anchetă riguroasă este necesară pentru a stabili adevărul și pentru a face lumină asupra circumstanțelor care au dus la această tragedie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net