Filmul tragediei de la Crevedia prezentat de Raed Arafat. De ce s-au rănit pompierii la mâini

Dezvăluiri șocante ale secretarului de stat Raed Arafat care a prezentat duminică raportul preliminar al intervenției de la Crevedia. Astfel, deși explozia a avut loc în Dâmbovița primele echipaje au ajuns de la Inspectoratul București-Ilfov și nu și-au dat seama de cauza incendiului. După explozia cisternelor din stația GPL de la Crevedia petrecută pe 26 august s-au înregistrat trei morți și 60 de răniți, dintre care 43 de pompieri, doi polițiști, doi jandarmi, restul civili. 

Asta a mai rămas din stația GPL de la Crevedia
Locul exploziei de la Crevedia după 8 zile. Foto: Inquam Photos / George Calin

Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a transmis că a ajuns la fața locului la puțin peste o oră după explozie și că nu a avut nici un rol în modul de intervenție decât în problemele evacuării populației și grăbirii intrării în dispozitiv a roboților speciali de stingere, recent achiziționați. . 

Demnitarul a spus că principala problemă a pompierilor la fața locului a fost că unul dintre hidranții din zona stației GPL era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, fapt care îngreunează deseori activitatea pompierilor, susține șeful DSU. 

Arafat a detaliat ce dotare au echipele de intervenție, susținând că toți pompierii răniți la mâini au suferit accidentele nu din cauza echipamentului prost, ci dintr-un motiv mult mai simplu:„nu și-au pus mânușile”.

Filmul intervenției de la Crevedia prezentat de Read Arafat

- În 26 august, ISU a fost anunțat la 18:48, prin 112, că a fost o explozie urmată de un incendiu la o locuință, așa a fost apelul inițial. 

-Pompierii de la ISU Dâmbovița au fost anunțați de incendiu deoarece localitatea Crevedia este în jurisdicția lor. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, primele echipaje au ajuns însă de la ISU București-Ilfov deoarece cele două instituții au elaborat un plan comun de intervenție și cele mai aproapiate echipaje de pompieri erau în localitatea Buftea, reședința județului Ilfov. Între Buftea și Crevedia sunt doar 6, 6 kilometri, drumul fiind oficial parcurs conform hărților în 9 minute. Ca urmare a apelurilor multiple care nu se mai opreau, dispeceratul ISU Dâmbovița dă alarma în tot județul și cere suplimentarea echipajelor care se îndreptau în zonă. 

-La fața locului, cel puțin unul din hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, adică mașinile mici alimentau mașinile mari.„Este o problemă cu care ne confruntăm permanent, găsirea hidranților care să fie și sub presiunea necesară”, a dezvăluit Arafat. 

-La 19:06 ajung primele echipaje ISUBIF, Detașamentul Buftea. Apelul a fost la 18:48. Cu asta clar informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale. Prima sosire a fost la 19:06. 

-Șeful turei de serviciu raportează că incendiul se manifestă violent la o casă și observă o cisternă incendiată. Începe evacuarea populației și localizarea incendiului în clădirile învecinate. La 19:10 ajung și echipajele ISU Dâmbovița. 

-Primele măsuri au fost evacuarea populației, 10 case. Raed Arafat a povestit că imediat după ce a fost clară existența stației GPL, a cerut jandarmilor evacuarea întregii populații dintr-o zonă de 700 de metri în toate direcțiile 

-După prima explozie au fost identificate 8 victime au fost evaluate medical, s-a acordat asistența de urgență. Din păcate, o persoană a intrat în stop cardio respirator a fost resuscitată dusă la spital a reintrat în stop cardio respirator și nu a mia putut fi salvată, Ulterior s-a aflat că era vorba de un bărbat care locuia în casa distrusă de explozie și care și-a văzut soția arzând ca o torță. Femeia a și decedat ulterior având arsuri pe o zonă de peste 80 la sută din suprafața corpului.  

-Șeful dispozitivului de la fața locului solicită sprijin suplimentar de echipamente, mașini, fiind chemate suplimentar și ambulanțe, inclusiv mașina cu roboți 

-Având în vedere că în eveniment erau mai multe cisterne, s-a acționat pentru dispersarea gazului, pentru a nu se acumula gaze și răcirea permanentă pentru a compensa căldura și a reduce temperatura.„Aceste măsuri au cumpărat timp, pentru că puteam vedea a doua explozie și mai devreme și poate și mai mare” a explicat Arafat. 

-La 19:30 ajung primele echipaje de la nivelul ISU Dâmbovița care vine la intervenție. La 19:32 se emite mesajul RO-Alert care a explicat populației necesitatea de a rămâne sau evacua. 

-La 19:39 a fost activat planul roșu. De ce nu s-a activat la București? Pentru că era în sprijin și face parte din planul roșu pentru Dâmbovița. 

-Deși echipajele ISU București-Ilfov au ajuns primele, conducerea operațiunii a fost coordonată la început de șefii ISU Dâmbovița. Concomitent cu acțiunile specifice unei astfel de intervenții a continuat evacuarea de la 700 de metri pătrați, fiind extinsă, la o suprafață de 50.000 de metri pătrați. 

-La 20:01, șeful ISU București-Ilfov  ajunge și preia comanda. Acesta dispune intrarea în intervenție a roboților. 

-La 20:04 ajunge șeful DSU (Raed Arafat, n.red.).„Conducerea intervenției, partea tehnică este condusă și executată de pompieri cu expertiză în domeniu. Cum pe partea medicală e condusă de medici, că au expertiză. Când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit, activitatea era în desfășurare, toate aspectele erau stabilite. Nu a venit doctorul Arafat care e civil și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face”, a declarat Arafat încercând să elimine speculațiile că el ar fi coordonat intervenția la Crevedia. 

-Ce spune Arafat că a făcut?„Lucrul la care am insistat foarte mult și am solicitat jandarmilor să fie foarte fermi evacuarea civililor, inclusiv a personalului MAI care nu erau pompieri. Altfel, la a doua explozie am fi avut zeci de civili răniți sau poate morți. La fel și pompierii, dacă nu interveneau roboții puteam să avem morți printre colegii pompieri. Aceste două acțiuni au fost insistent repetate că intră roboții mai repede și evacuăm populația. 

-La 20:46 a fost cerută suplimentarea inclusiv cu echipaje și speciale ISU Prahova, înainte de a doua explozie. 

-După a doua explozie apar noi focare la vegetație uscată și case în flăcări. 

Câți pompieri răniți la Crevedia mai sunt în spital și care este starea lor 

„Mai sunt internați 12 pompieri în România și 8 pompieri în străinătate. Din cei din străinătate, unul ar trebui externat săptămâna viitoare. Cel mai grav rănit este un pompier care este acum internat la Milano, sperăm să reușească să îi salveze viața, are arsuri pe 80% din corp, deci diagnosticul este foarte, foarte rezervat”, a anunțat secretarul de stat MAI 

Pagubele produse în urma exploziei de la Crevedia 

„La imobile, ca impact, până acuma se pare că au fost de incendiu şi de explozie distruse 10 imobile, iar afectate până acuma sunt raportate 75 de imobile, fiind situaţia în dinamică, şi când zic afectate, de la un singur geam spart până la efecte mai serioase, care afectează 10%-20% din locuinţă. Astea sunt rapoarte care se fac prin Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa şi care urmează să fie comunicate Guvernului pentru acordarea sprijinului necesar, la solicitarea Comitetului”, a afirmat Arafat. 

„La nivelul tehnicii pompierilor, 11 autospeciale de stingere cu apă şi spumă sunt deteriorate, în mod deosebit fiind afectate parbrizele şi oglinzile din cauza deflagraţiei. De asemenea, autospeciala cu roboţi a fost deteriorată pe exterior, iar unul dintre cei trei roboţi a fost aruncat în aer de suflul celei de a doua explozii, urmând a fi reparat în regim de urgenţă”, a explicat secretarul de stat MAI 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net