Fraudele la care trebuie să fim atenți în luna februarie. Îndrăgostiții riscă să rămână fără bani în conturi
Februarie este luna iubirii, însă, dacă nu suntem atenți, poate fi și luna unor pagube serioase. Înșelătoriile romantice sunt tot mai populare în această perioadă, iar specialiștii ne spun ce trebuie să facem pentru a rămâne în siguranță.

Atât Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), cât și ING Bank, avertizează românii în privința înșelătoriilor romantice care devin tot mai numeroase de-a lungul lunii februarie. Românii trebuie să fie foarte atenți la persoanele pe care le cunosc în mediul online și care le promit o poveste de dragoste ca în povești.
Indiferent cât de mult efort depun aceste persoane, scopul lor final este să extragă cât mai mulți bani de la victimele lor. Escrocii se vor preface că sunt personalități publice, sau chiar militari aflați în misiune, iar, în cele din urmă, vor înncerca să facă rost de banii noștri.
La ce trebuie să fie atenți românii în luna februarie
Alin Becheanu, Head of Faud Monitoring & Prevention, ING Bank România, spune că indiferent de ce fel de poveste inventează aceste persoane, ea va rămâne presărată de ghinioane, ori accidente suspecte.
„După stabilirea relaţiei şi crearea unui sentiment de apropriere şi încredere, invariabil, apar cererile de ajutor financiar. Frecvent, sunt invocate urgenţe de sănătate, accidente, conturi bancare blocate sau documente pierdute, adică diferite situaţii dramatice, care necesită întotdeauna bani. Astfel, militarul în misiune poate solicita bani pentru a se întoarce acasă sau pentru a accesa o sumă mare de bani blocată într-un cont bancar sau într-o ţară străină”, explică acesta, potrivit Antena 3 CNN.
Escrocii încearcă să profite de seniori
În cele mai multe cazuri, hoții încearcă să profite de seniori, deoarece sunt mai puțin familiarizați cu pericolele din mediul online. De asemenea, văduvele, persoanele singuri, ori divorțate, se numără printre țintele favorite ale escrocilor. Experții ne spun să nu trimitem niciodată bani unei persoane pe care nu o cunoaștem în persoană, iar acest lucru se aplică și în privința datelor cu caracter personal.
„Cercetaţi fotografia şi profilul persoanei pentru a vedea dacă imaginea, numele sau detaliile au fost folosite în altă parte. Există instrumente gratis online care vă pot arăta dacă o anumită fotografie a aparut şi pe alte site-uri sau aparţine altcuiva”, ne spun cei de la DNSC.