Ghid de supraviețuire pe timp de caniculă. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru

Epuizarea termică este o reacție care poate apărea în zilele caniculare la orice persoană, dar mai ales la categoriile vulnerabile. Astfel că, medicul Tudor Ciuhodaru oferă sfaturi pentru a putea să supraviețuiești caniculei

Caniculă în România Foto: Shutterstock
Caniculă în România Foto: Shutterstock

Ce nu trebuie să faci acasă pe timp de caniculă 

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că în spaţii închise trebuie să eviți creșterea temperaturii, adică să limitezi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură, să acoperi ferestrele expuse la soare și să închizi toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis. Totodată, nu este bine să utilizezi ventilatoare dacă temperatura a depășit 32 grade Celsius. 

Recomandări pe timp de caniculă 

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite și trebuie să alternezi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare). Totodată, poartă haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. 

Specialistul spune că trebuie să bei 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Să ai în vedere că mănânci fructe şi legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mânâncă echilibrat şi variat insistând pe produse cu valoare calorică mică.

Alte sfaturi de la medicul Tudor Ciuhodaru

Menține legătura cu persoanele în vârsta (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-te de starea de sănătate a acestora şi oferă-le asistenţă ori de câte ori au nevoie. Evită deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfăşurat în exterior între orele 11-18 și evită băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice. 

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sună la 112. Nu uita că cei mici sunt primii afectați. Cei mai expuși sunt cei ce petrec mult timp în spatii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare, vârstnicii cu patologie asociată cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bani numara salarii pensii bani putini
image
image
image
image
image
image
image png
Gavin Newsom jpg
grecia jpg
RO BV Predeal train station jpg
money 1033647 1280 jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
2 africa de sud gradina shutterstock 1776108470 jpg jpeg
Vasile Gamalan  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net