Gigi Becali a «curățat» traseul paradei Pride. A dat cu agheasmă și a spus rugăciuni
Cruci, icoane, călugări, cântece bisericeşti şi un alai întreg de oameni, în frunte cu finanţatorul FCSB, Gigi Becali. S-a întâmplat pe Calea Victoriei din Capitală şi nu a fost vorba despre vreo procesiune religioasă dedicată zilei de Sfânta Maria. Omul de afaceri a vrut să ”cureţe” traseul Bucharest Pride de sâmbătă.
Gigi Becali a decis să participe la Marşul Normalităţii, organizat în centrul Capitalei, deşi s-a operat de curând la umărul stâng, din cauza unor probleme ale tendonului. Cunoscut pentru ieşirile sale ultraconservatoare, acesta a fost însoţit de doi călugări care purtau o icoană imensă cu Maica Domnului, scrie g4media.ro.Din când în când, Becali stropea cu apă sfinţită şi spunea rugăciuni pentru alungarea ”răului”.
Gigi Becali a spus despre manifestanţii de la Bucharest Pride că sunt patronaţi de oameni foarte bogaţi, care nu sunt cunoscuţi şi care, la rândul lor, sunt patronaţi ”nu de Dumnezeu, ci de celălalt”.
«Curăţăm locul de mizerie şi de duhurile necurate»
„Scopul acţiunii este sfinţirea locului, curăţarea locului. Pe unde ei au trecut, noi mergem cu icoane, cruci, apă sfinţită şi facem rugăciuni. Sfinţim locul pe lângă care ei au trecut ca să curăţăm locul de mizerie şi de duhurile necurate ca să nu se întâmple accidente. Mergem de la Victoriei până la Piaţa Universităţii, altfel mor oameni după aceea”, a declarat finanţatorul echipei FCSB.Deşi Primăria Capitalei a aprobat desfăşurarea Bucharest Pride pentru un număr de 500 de participanţi, la evenimentul de sâmbătă au venit peste 7.000, chiar 10.000 cum se laudă organizatoarea evenimentului, Teodora Ion-Rotaru, directoare executivă ACCEPT, pe Facebook.
Aceasta a fost amendată de jandarmerie cu 7.000 de lei, însă a spus că va contesta sancţiunea în instanţă. Ea a mai precizat că a încălcat cu bună ştiinţă limita de 500 de participanţi, întrucât ”restricţiile impuse protestelor civice sunt neconstituţionale şi neadaptate actualei situaţii pandemice”. Postarea a stârnit un val de reacţii, iar susţinătorii Asociaţiei ACCEPT au făcut referire la procesiunea de la Mănăstirea Nicula, unde ar fi participat zeci de mii de persoane.
”România e un stat care nu îşi iubeşte/protejează toţi cetăţenii în mod egal, pe unii îi avantajează, altora le dă cu pumnul în nas”, a comentat un internaut pe Facebook. Se pare că mulţi s-au oferit să strângă bani pentru plata amenzii, însă Asociaţia a postat trei conturi pe Facebook şi a precizat că sumele strânse vor fi folosite pentru cheltuieli de proces, dar şi pentru organizare Bucharest Pride 2022.
Ce este Bucharest Pride
Bucharest Pride (cunoscut până în 2013 drept GayFest) este festivalul anual dedicat drepturilor LGBT (termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgen) în România. Prima ediţie a avut loc în 2004. Este organizat de ACCEPT, cea mai mare asociaţie LGBT din România.În afară de această paradă, festivalul include o serie de evenimente culturale LGBT, precum lansări de carte, proiecţii de filme, spectacole de teatru şi expoziţii de fotografie, plus dezbateri şi conferinţe despre drepturile LGBT.Bucharest Pride era singurul eveniment de acest gen din ţară, până la organizarea Cluj Pride în 2017. Privită cu ostilitate de grupurile religioase şi conservatoare şi scena unor violenţe în primii ani, parada e astăzi una paşnică şi atrage un număr tot mai mare de participanţi de la an la an.Evenimentul se bucură de susţinerea publică a mai multor politicieni şi celebrităţi autohtone.