Grădina zoologică din Neamț: Un preot a adunat în curtea casei parohiale din Văleni peste 40 de specii de animale
Haina preoțească nu l-a împiedicat pe George Ouatu din Văleni să înfiinţeze în curtea casei parohiale din localitate o adevărată grădină zoologică. De la o pereche de fazani a ajuns în câțiva ani să aibe peste 40 din toate speciile: cerbi carpatini, căprioare, struţi australieni şi africani, raţe carolin şi mandarin, precum şi alte zburătoare.
Preotul din Văleni, o veche aşezare de răzeşi situată pe malul Moldovei, iubeşte animalele, astfel că de câţiva ani în curtea casei parohiale a apărut o grădină zoologică în toată regula. Parohul a fost bibliotecarul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, iar în urmă cu 13 ani a fost hirotonit în Văleni, unde, după cum a mărturisit, a descoperit „un colţ de rai, pe un picior de plai“.
La început, iniţiativa a fost privită cu „îngăduinţă“ de către săteni, însă cu timpul au ajuns să tragă cu ochiul prin curtea casei parohiale ca să vadă ce a mai achiziţionat părintele, putând vedea nenumăraţi fazani, varietăţi de păuni, raţe, lebede, struţi, cerbi carpatini şi căprioare.
A cumpărat animale și din străinătate
O pereche de fazani au fost primii locatari ai grădinii, au urmat câţiva păuni, acum fiind peste 40 din toate speciile, cerbi carpatini, căprioare, struţi australieni şi africani, raţe carolin şi mandarin, precum şi alte zburătoare. Exemplarele au fost achiziţionate din România, dar şi din străinătate.
Parohul e un autodidact în ceea ce priveşte creşterea animalelor, învăţând noţiunile necesare de pe internet, dar şi de la specialişti. „Evident că la început oamenii m-au privit cu uimire şi cu un soi de îngăduinţă, trăgând cu coada ochiului spre grădina mea pentru a vedea ce animăluţe am mai adus. Au înţeles apoi că pasiunea mea, neobişnuită poate pentru un preot, avea să înscrie Văleniul pe harta turistică a judeţului şi că pragul comunei urma să fie trecut de mulţi oameni, care vizitau biserica monument arhitectonic, muzeul amenajat de mine în 2019, parcul dendrologic aparţinînd boierului Stîrcea, siturile arheologice de secol II şi III, cu aşezări din Epoca Bronzului“, povesteşte preotul Ouatu.