Greva profesorilor continuă. Marius Nistor, liderul sindicaliștilor: „Discuțiile dintre guvern și sindicatele din învățământ au avansat puțin”

Ultima actualizare:

GREVA PROFESORILOR CONTINUĂ. Cu toate că, conform celor declarate de Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, la Digi24, discuțiile dintre guvern și sindicatele din învățământ au „avansat puțin”. Însă, acesta a mai spus că nu știe dacă anul școlar va fi prelungit, și nici dacă profesorii vor înceta greva luni.

Greva continuă. Dascălii nu au ajuns încă la niciun consens cu cei din guvern. Foto: Click.
Greva continuă. Dascălii nu au ajuns încă la niciun consens cu cei din guvern. Foto: Click.

„O țară care nu își respectă dascălii este o țară fără viitor”  

O țară care nu își respectă dascălii este o țară fără viitor”, a afirmat Marius Nistor. Acesta a ținut să vorbească și despre cei 25%, prinși în articolul 1 din OUG. Acesta a explicat că suma de 1.000 de lei brut s-a majorat la 1.300 de lei brut. În momentul de față colegii noștri din teritoriu analizează textul ordonanței, anexele, se fac calcule pentru a vedea la ce nivel de salarizare vor ajunge dacă această ordonanță va intra în vigoare. Creșterea va fi de aproximativ 31% sută, poate ajunge la 3.100 de lei net.Trebuie să înțelegem că noi de dorim ca în viitoarea lege unitară de salarizare trebuie să se respecte principiul prin care salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu pe economie, adică, în cifre nete – 4.000 de lei", a spus Marius Nistor.

Vom vedea dacă este cazul să se prelungească anul școlar

Nistor a afirmat faptul că a cerut ca acest lucru să fie prins într-un act normativ pentru a exista siguranța că se va ține cont de el. În plus, acesta a mai spus că în momentul de față au mai avansat puțin, în sensul în care acest principiu este prins în preambulul ordonanței respective. „Deocamdată noi avem niște revendicări, niște solicitări clare. Guvernanții au propus un proiect de OUG. Poate dacă se venea cu textul acesta și se identificau resursele financiare necesare cu o săptămână mai repede, sau chiar două săptămâni, nu ajungeam la astfel de situație. În momentul în care conflictul se va încheia, vom vedea dacă este cazul să se prelungească anul școlar, sau nu. Elevii să aibă toată încrederea în profesorii lor, suntem responsabili, știm ce avem de făcut, dar așteptăm finalizarea discuțiilor cu reprezentanții guvernului.

„Responsabilitatea este a guvernului"

Marius Nistor este de părere că atunci când este vorba despre soarta celor care lucrează în învățământ nu are nimeni dreptul să prelungească atât de mult negocierile. „Nu ai dreptul să tergiversezi atât de mult identificarea unor soluții. Responsabilitatea este a guvernului".

Se prelungește perioada de înscriere la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Ministrul Educației, a anunțat ieri că, din cauza grevei profesorilor,  se prelungește, din nou, perioada de înscriere la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, astfel că, în loc de data de 13, aceasta se va încheia pe 16 iunie. O altă măsură care arată cât de gravă este situația ține de încheierea situației școlare a elevilor din ani terminali. „Pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie, iar în cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări“, a spus Ligia Deca.

Probele orale ale Bacalaureatului se echivalează

În același timp, a spus Ministrul Educației, probele de competență ale examenului de Bacalaureat nu pot fi susținute și se impune echivalarea acestora cu mediile la disciplinele relevante din liceu. Perioada în care se va desfășura acest proces este între 12 și 21 iunie, spun cei de la Adevărul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net