Inspectorii ANAF se pun pe îngrășat? Impozitul care le va suplimenta aportul caloric

Ultima actualizare:

Statul crede că a mai găsit o sursă de venit la buget, mai precis, impozitul provenit din bacșișul lăsat de clienți la restaurant. Parlamentul a și adoptat un proiect de lege în care sunt prevăzute procente și praguri de impozitare a recompensei oferită de clienți.

Bacșișul va fi impozitat ca oricare alt venit, din ianuarie 2023
Bacșișul va fi impozitat ca oricare alt venit, din ianuarie 2023

Bacșișul ar trebui inclus pe bonul fiscal, ar fi de maxim 15% din valoarea consumației și va putea fi achitat în numerar sau cu cardul, conform proiectului de lege. Evident, acest lucru se va întâmpla acolo unde comerciantul va dori să declare bacșișul, și exact acest aspect dă cel mai mult de gândit.

Există probabilitatea ca inspectorii de la Fisc să deruleze acțiuni de identificare a operatorilor care nu declară încasarea bacșișului, dar acest lucru poate presupune și un flagrant. Mai precis, inspectorii ANAF s-ar putea așeza la masă, vor comanda și vor consuma, apoi vor aștepta bonul sau reacția angajatului care va încasa bacșișul ilicit. Evident, această strategie va presupune un aport caloric total peste medie și, probabil, nesănătos.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 13 decembrie, proiectul de lege care reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat, transmite Adevărul.ro S-au înregistrat 189 voturi "pentru", 34 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al taxei pe valoare adăugată - TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, deși în aplicațiile de profil există opțiunea de a recompensa curierul. Conform noii legi, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea "bacşiş". În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta. 

Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.

Sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind impozitate cu 10%. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor. Dispoziţiile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Camera Deputaţilor este for decizional.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net